Nikel(II) iyonu tayini için furfurilamin bağlı keto-oksim modifiye elektrot geliştirilmesi
Development of furfurylamine bound keto-oxime modified electrode for determination of Nickel(II) ion
  1. Tez No: 618629
  2. Yazar: HATİCE ASRİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SARDOHAN KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Mühendislik Bilimleri, Chemistry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimya, Furfurilamin bağlı keto-oksim, Modifiye elektrot, Nikel, Voltametri, Ağır metal, Electrochemistry, Furfurylamine bound keto-oxime, Modified electrode, Nickel, Voltammetry, Heavy metal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ağır metaller çevre kirliliğine sebep olmalarının yanı sıra insan sağlığı için de önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Artan sanayi faaliyetleri ile beraber ağır metallerin doğada bulunma oranları zamanla artış göstermektedir. Bu nedenle ağır metallerin bulunduğu ortamlarda hassas bir şekilde tayin edilmeleri önemli hale gelmektedir. Yapılan çalışmada, Ni(II) iyonunun tayininde furfurilamin bağlı keto-oksim (FKO) bileşiğinin ilk kez modifiyer olarak kullanıldığı modifiye elektrotlar hazırlanmıştır. Elektrotların hazırlanmasında dönüşümlü voltametri (CV) tekniği kullanılırken, Ni(II) iyonunun tayininde diferansiyel puls voltametri (DPV) tekniği kullanılmıştır. Elektrodun cevabına etki eden elektrokimyasal parametrelerden döngü sayısı, tarama hızı, oksim derişimi için optimum koşullar belirlenmiştir. Optimum şartlarda hazırlanan elektrotlar ile 2-10 ppm Ni(II) derişim aralığında lineer cevaplar elde edilmiş (R²=0.9995) ve tayin limiti 0.378 olarak bulunmuştur (S/N= 3). Çeşitli su numunelerinde de (saf su ve çeşme suyu) Ni(II) iyonunun analizi yapılmış ve yüksek geri kazanım değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to causing environmental pollution, heavy metals are also an important hazard to human health. With increasing industrial activities, the presence of heavy metals in nature increases with time. For this reason, it is important to determine accurately in the presence of heavy metals. In this study, modified electrodes were used in which Ni(II) ion was used for the first time as a modifier for furfurylamine keto oxime (FKO). While cyclic voltammetry (CV) technique was used in the preparation of electrodes, differential pulse voltammetry (DPV) technique was used in the determination of Ni(II) ion. Optimum conditions for the number of cycles, scanning speed, oxime concentration, were determined among the electrochemical parameters affecting the response of the electrode. With the electrodes prepared under optimum conditions, linear responses were obtained in the concentration range of 2-10 ppm Ni(II) (R²=0.9995) and the limit of detection was found to be 0.378 (S/N= 3). Ni(II) ion was also analyzed in various water samples (pure water and tap water) and high recovery values were obtained.