Gelenbe ve civarı Osmanlı dönemi mezar taşları
The gravestones of Gelenbe and vicinity Ottoman period
  1. Tez No: 618777
  2. Yazar: MAHMUT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Manisa, Kırkağaç, Gelenbe, Mezar Kitabesi, Mezar Taşı, Serpuş, Süsleme, Motif, Ottoman, Manisa, Kırkağaç, Gelenbe, Grave Inscription, Gravestone, Headgear, Ornamentation, Motif
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Ölen kişinin ismini ve gömüldüğü yeri belli etmek amacı ile geçmişten günümüze pek çok bölgede kabir üzerine mezar taşı dikilmiştir. Mezar taşları, aynı zamanda bir milletin yaşadığı toprak parçasının tapusu mesabesinde olup sanat tarihî başta olmak üzere birçok bilim dalına da kaynaklık etmektedir. İzmir-İstanbul karayolu üzerinde bulunan Gelenbe kasabası; Manisa ili, Kırkağaç ilçesine bağlı önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Gelenbe kasabası ile Yağmurlu, Sakarlı, Güvendik, Demirtaş ve Gökçukur köylerinde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış yüz on iki adet mezar taşı bulunmaktadır. Bunlardan beş tanesi Cumhuriyet Dönemi'ne aittir. Bu çalışmada ele alınan mezar taşları; malzeme, stil, cinsiyet, süsleme vb. birçok özellik dikkate alınarak incelenmiştir. Gelenbe kasabası ile diğer çevre köylerde bulunan erkek mezar taşları, genellikle serpuşlu iken; kadın mezar taşları ise sivri kemerli ya da üçgen tepelikli bir formdadır. Mezar taşlarında süsleme olarak genellikle çiçek ve ağaç motifleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to indicate the name of the deceased and the place where he was buried, gravestones have been erected on the graves in many regions from past to present. The gravestones are also within the distance of the deeed of a piece of land where a nation lives, and they are the source of many branches of sicience, especially art history. The town of Gelenbe, located on the Izmir-Istanbul highway, is one of the important settlements of the Kırkağaç district of Manisa. There are one hundred and twelve gravestones written in Ottoman Turkish in the town of Gelenbe and the villages of Yağmurlu, Sakarlı, Güvendik, Demirtaş and Gökçukur. Five of them belong to the Republican period. The tombstones discussed in this study; have been examined by considering many features such as material, style, gender, ornamentation etc. The male gravestones found in the town of Gelenbe and other surrounding villages have generally headgear; the female tombstones are in the form of pointed arches or triangular crests. Flowers and tree motifs are generally used as ornaments on gravestones.