Modern doğum kontrol yöntemlerinin kadının ibadet hayatına etkisi
The effects of modern birth control methods on women's religious life
  1. Tez No: 618776
  2. Yazar: MERYEM DALĞIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK HABERGETİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Modern Doğum Kontrol Yöntemleri, Kadın, Âdet, İbadet, Islamic Law, Modern Birth Control Methods, Women, Menstruation, Worship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kadınlar için ibadetlerde mükellefiyetin başlangıcı sayılan âdet, aynı zamanda kadının ibadet hayatını etkileyen en önemli faktördür. Tıbbi müdahalelerden bazıları kadının âdet döngüsünü değiştirerek âdet düzenini olumsuz etkilemekte ve bu durum kadının ibadete hayatına yansımaktadır.“Modern Doğum Kontrol Yöntemlerinin Kadının İbadet Hayatına Etkileri”başlığı ile ele alınan bu çalışmada kullanılan yöntemlerin kadının âdet düzenini değiştirmesi sonucunda ibadet hayatına olan etkileri ve bu durumda yapılan ibadetlerin geçerliliği araştırılmıştır. Son yıllarda özellikle kadınların hac ve umrede âdet olmadan bu dönemlerini geçirmek istemeleri âdet geciktirici ilaçların kullanımında artışa sebebiyet vermiştir. Doğum kontrol haplarıyla benzer etkileri olması sebebiyle âdet geciktirici ilaçlar da araştırma kapsamına dâhil edilerek bu şekilde yapılan ibadetlerin meşruiyeti incelenmiştir. Üç bölüm olarak ele alınan bu çalışmanın birinci bölümünde doğum kontrol yöntemi, aile planlaması ve nüfus planlaması arasındaki farklara değinilerek son yıllarda doğum kontrol yöntemlerinin artış göstermesinde, modern paradigmaların etkilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde İslâm'ın doğum kontrol yöntemlerine bakışı araştırılarak konuyla ilgili hadisler ve mezheplerin görüşleri incelenmiştir. Aynı zamanda günümüzde yaygın olarak kullanılan modern doğum kontrol yöntemleri tıbbi açıdan araştırılarak uygulanan bu metotlar İslâm hukuku açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde modern doğum kontrol yöntemlerinin kadının âdet düzenini değiştirmesi açısından hangi ibadetleri etkilediğine değinilmiştir. Ayrıca âdet halinde muaf olunan ibadetleri yapmak gayesiyle âdet geciktirici ilaç kullanılmasının zarûriyyâtı ve bu şekilde yapılan ibadetin geçerliliği araştırılmıştır. Kadınların âdet düzeni ile ibadet hayatı arasında bağlantı olması sebebiyle âdetin doğal döngüsüne yapılacak müdahalelerden kaçınılması, ibadetlerin gönül huzuru içerisinde eda edilebilmesi için fıtrata uygun davranılması, karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Menstruation, which is considered the beginning of the obligation to worship for women, is also the most important factor affecting their religious life. Some of the medical interventions changes the menstrual cycle and this situation usually has negative influence on worships of women. In this thesis, which titled as“The Effects of Modern Birth Control Methods on Women's Religious Life”, the impacts of the changes in menstrual cycle due to birth control methods on the religious life and the acceptability of the worship made in this situation are investigated. In recent years, especially women who want to fulfill their pilgrimage or umrah without having menstruation period has led to an increased usage of drugs delaying menstruation. Due to their similarity with birth control pills, drugs delaying menstrual period are also included in the study and the legitimacy of worshiping while using these drugs is examined. The thesis contains three chapters; In the first chapter, the differences between birth control, family planning and population planning are explained and the effects of modern paradigms on the increasing popularity of birth control methods in recent years are mentioned. In the second chapter, the Islamic perspective on birth control methods is investigated and the related hadiths and the views of various religious sects on the subject are examined. Widely used modern birth control methods have also been investigated medically and these methods have been evaluated in terms of Islamic rules. In the third chapter, the worships of women which are affected by changes in menstrual period as a result of birth control method usage are mentioned. Additionally, the usage of drugs delaying menstruation in order to perform worships that are excused during menstruation and the validity of worship in such conditions are investigated. Due to the connection between menstrual periods and the religious life of women, acting in accordance with the creation in order to worship in peace of mind and avoiding interventions to the natural cycle of menstruation would contribute to the solution of the encountered problems.