Endometrium kanserlerinde preoperatif, intraoperatif ve postoperatif myometrial invazyonun değerlendirilmesi: MR, frozen ve nihai patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Evaluation of preoperative, intraoperative and postoperative myometrial invasion in endometrium cancers: comparison of MR, frozen and final pathology results
  1. Tez No: 618810
  2. Yazar: KEMİNE UZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TERZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, miyometrial invazyon, frozen kesit, manyetik rezonans görüntüleme, Endometrial cancer, myometrial invasion, frozen section, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Endometrium kanseri, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak tanı alan, yeni kanser vakalarının yaklaşık %7'sini ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerin %4'ünü oluşturan jinekolojik bir malignitedir. Bu hastalıkta prognozu belirleyen en önemli faktör miyometrial invazyon derinliğidir ve bunun tümör derecesi, lenf nodu metastazı ve hasta sağkalımı ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Araştırmamızın amacı, endometrium kanserli hastalarda intraoperatif karar verme sürecini yönlendirmek için gerekli olan miyometrial invazyonun derinliğini saptamada MR ve frozen sonuçlarının etkinliğini parafin sonuçları ile karşılaştırarak araştırmak, doğruluk oranını değerlendirmek ve çalışmadaki diğer verileri de kullanarak güvenilir bir tahmin modeli oluşturmaktır. Yöntem: Bu araştırmada Kocaeli Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 01 Ocak 2012-31 Ocak 2019 tarihleri arasında endometrium kanseri nedeniyle operasyon yapılmış hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular:Parafin inceleme sonucu ile frozen sonucunun iyi düzeyde uyumlu olduğu, MR sonucunun ise orta düzeyde uyumlu olduğu görülmüştür (Kappa katsayısı sırasıyla 0,741,0,414). MR ve frozen sonucu ile oluşturulan lojistik regresyon modeline MR (yarıdan az/yarıdan çok), frozen (yarıdan az/yarıdan çok), yaş, gravida, parite ve CA125 (U/ml) değişkenleri konulmuştur. Bu model için Negelkerke R kare değeri %84,0, modelin parafin inceleme sonucunu öngörmedeki duyarlılığı %90,5, özgüllüğü ise %97,3 olarak saptanmıştır. Sonuç:Parafin sonucuna altın standart kabul edildiğinde miyometrial invazyonu belirlemede frozen sonuçları, MR sonuçlarından daha güvenilirdir.MR, frozen, CA 125, yaş, parite ve gravidadan oluşturulan model ile miyometrial invazyon yüksek duyarlılık ve özgüllük değerleriyle tahmin edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Endometrial cancer is a gynecological malignancy that accounts for approximately 7% of new cancer cases and 4% of cancer-related deaths in women. The most important factor determining the prognosis of this ailment isthe depth of myometrial invasion, which has been reported to be associated with the tumor grade, lymph node metastasis, and patient survival. The aim of this study was to investigate the effectiveness of magnetic resonance imaging (MRI) and frozen results in determining the depth of myometrial invasion needed to guide the intraoperative decision-making process in endometrial cancer patients by comparing them with paraffin results, to evaluate the accuracy rate and to establish a reliable estimation model by using other data in the study. Methods: In this study, the files of patients who underwent surgery for endometrial cancer between January 01, 2012 and January 31, 2019 in Kocaeli Derince Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology,were evaluated retrospectively. Results: The results of the paraffin examination were found to be in good agreement with the frozen results, while the MRI showed a moderate agreement (Kappa coefficient 0.741 and 0.414, respectively). A logistic regression model based on the MRI and frozen results included MRI (less or more 50% invasion), frozen (less or more 50% invasion), age, gravida, parity, and CA 125 (U/ml). The Nagelkerke R square value for this model was 84,0%, and the sensitivity and specificity of the model for predicting paraffin examination results were 90,5% and 97.3%, respectively. Conclusion: Compared to MRI, frozen results are more reliable in determining myometrial invasion when the paraffin result is accepted as the gold standard. Myometrial invasion can be estimated with high sensitivity and specificity using a model including MRI, frozen, CA 125, age, parity.