Sosyal medyada tanınırlık ve sanal kimlikler; Youtuber'lar
Recognition and virtual identities in social media; Youtubers
  1. Tez No: 618813
  2. Yazar: TAYFUN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURÇAY TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sanal Kimlik, Youtube, Youtuber, Social Media, Virtual Identity, Youtube, Youtuber
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kitle İletişim araçlarının internet ile buluşması sonucunda geleneksel medyanın özelliklerini içinde barındıran yeni medya ortaya çıkmıştır. Teknoloji-nin gelişimi, yeni medyayı daha aktif şekilde kitlelerle etkileşimde bulunmasını sağlamaktadır. Bu gelişmelerle internetin yeni teknolojilerle uyum sağlayarak üretilmesi insanlara daha kolay ulaşılabilecek ve daha basit kullanım imkânı sağlayacak, yeni iletişim araçları sunulmaya başlanması ile sosyal medya kavra-mı ortaya çıkmıştır. Sosyal medyanın en önemli özelliği bireylerin geri bildirim yapabilmelerini sağlamaktadır. Gelişen teknoloji sosyal medyayla ortaya çıkan ve internet alt yapısı ile çalışan uygulamaların artmasına sebep olmuştur. Bunlardan en çok kullanılan Facebook, Youtube ve Twitter gibi sosyal medya platformları bireylere kendi kimliklerini sanal ortamda sunabilme hizmeti sağlamak-tadır. Bireyler sanal dünyada kendilerine yeni bir kimlik oluştururken bir popüler kültür ortamında bulunan sosyal medya kullanıcılarının beğenisinin etkisinde kalmışlardır. Bunun nedeni beğenilme, takdir edilme ve yeteneklerini gösterme açısından kendine sosyal medya uygulamalarında yeni bir çevre edinebilme arzusudur. Bu çevre edinme sosyal medya aracılığıyla dünyayla iletişimde ve milyarlarca kullanıcıya ulaşabilmektir. Bunlarla beraber şöhret kavramı da farklılaşan toplumsal yapıyla, kültürel açıdan da değişime uğramaktadır. Sosyal medya kullanıcılarının sayılarının milyarları bulması sanal ortam-da tanınan kişilerin gündelik hayatta da tanınır olmasıyla Sosyal Medyanın ye-ni bir gücünü de ortaya çıkartmıştır. Youtube bireylerin yeteneklerini ve kendi-lerini gösterebilmelerine olanak sağlayan önemli bir uygulamadır. Youtube'da düzenli olarak videolar yüklemeleri ve sosyal medya da popüler olmaları sonu-cunda ünlenen kullanıcılara '' Youtuber'' denmiştir. Popüler kültürde yerini hızla alan Youtuberlar gerçek hayattaki kimliklerini sıra dışı hale getirip ulaşmak için çaba göstermektedir. Bununla beraber sosyal medya'nın kullanıcılarının artmasında kültür endüstrisinin ve görsel kültürün etkisi büyüktür. Bu çalışma altı Youtuberı sanal kimlik açısından incelerken, konu olarak birbirinden farklı içerikler üreten kişilerdir. Ayrıca konularının farklılıkları izleyici kitlesinin de yaş ve cinsiyet olarak değişmesi açısından da önemlidir. Bu yüzden içerikler çocuk, sanal oyun, makyaj ve güzellik, kişisel gelişim, kültür sanat, araç kulla-nımı ve motosiklet olarak ayrılmıştır. İncelenen Youtuberlar; Barış Özcan, Meltem Güner, Altın Elbiseli Adam, Mithrain, Duygu Özaslan ve Prens Yankı olarak belirlenmiştir. Seçtiğimiz kişilerin, Youtube analizi yapılırken en çok görüntülenen içeriklerinin karşılaştırılması sonucunda oluşturdukları sanal kimliği, izleyiciler açısından daha güçlendiren unsurların; mekân, müzik, kostüm ve kamera gibi fiziki koşullar olduğunun sonucuna varılmaktadır. Hepsi kendi alanlarında bilinen ve en çok izlenen Youtuberlardır. Farklı konuları anlatan Youtuberların Sanal Kimlik açısından kendilerini Youtube'a nasıl yansıttıkları incelenmiştir. Bu inceleme de Youtuberların Sanal Kimlik açısından farklılıklarının yanı sıra ortak noktalarının da olduğunu, verilerle açıklanmıştır. Sonuç olarak Sosyal Medyada kendilerini daha özgür ve farklı bir kimlikle sunan kullanıcılar maddi kazanç için Youtube platformunda belirli kimliklerin daha çok ünlendiği varsayımından hareketle kendi benliklerini ayırt edici biçimde yansıtamadıkları görülmektedir. Diğer bir deyişle Youtuberların sanal kimlik yansımalarında olabildiğince geniş bir izleyici kitlesi oluşturma amacı güdülerek bir-birlerine benzer yanlarının öne çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the meeting of the mass media with the Internet, New Media, which includes the features of Traditional Media, has emerged. The development of technology enables New Media to interact with the masses more actively. With these developments, the concept of Social Media has emerged with the introduction of new communication tools that will enable people to access the internet more easily and make it easier to use. The most important feature of Social Media is that it enables individuals to provide feed-back. Developing technology has led to an increase in the applications that emerged with Social Media and working with the Internet infrastructure. The most widely used social media platforms such as Facebook, Youtube and Twit-ter provide individuals with the opportunity to present their identities in a vir-tual environment. While individuals create a new identity in the virtual world, they are influenced by the popular culture and social media users. The reason for this is the desire to gain a new environment in Social Media applications in terms of appreciation, appreciation and demonstration of their abilities. The acquisition of this environment is to reach billions of users and communicate with the World through Social Media. In addition, the concept of fame is also changing in terms of differentiating social structure and cultural aspect. In this part of our research, the number of social media users has reached billions. Youtube is an important application in terms of showing the talents of the indi-viduals and themselves.“Youtuber”is known to people who are famous as a result of uploading videos on Youtube regularly and being popular in Social Media. Youtubers, who take their place rapidly in popular culture, desire to make their real-life identities extraordinary and reach more audiences. Howev-er, the impact of the Culture Industry and Visual Culture on the growth of the users of Social Media is significant. In this study, when examining 6 Youtubers in terms of Virtual Identity, they are people who produce different content as subject. Moreover, the differ-ences in their subjects are also important in terms of changing the audience in terms of age and gender. So the contents are divided into Children, Virtual Games, Makeup and Beauty, Personal Development, Culture Art, Vehicle use and Motorcycle. These Youtubers; Barış Özcan, Meltem Güner, Man in Golden Dress, Mithrain, Duygu Özaslan and Prince Echo. It is concluded that the virtual identity created by the people we have chosen as a result of the comparison of the most viewed content besides the Youtube analysis has an effect on the physical conditions such as space, music, costume and camera which strengthens the viewers. They are all known and most watched Youtubers in their fields. It is examined how Youtubers who tell dif-ferent topics reflect themselves to Youtube in terms of Virtual Identity. In this review, it is explained with the data that Youtubers have similarities as well as differences in terms of Virtual Identity. As a result, it was concluded that even the users who present themselves with a different and different identity in So-cial Media cannot fully reflect their own identities with the awareness that cer-tain identities are more famous on Youtube platform for financial gain. In other words, Youtubers have similar features that are similar to each other with the idea that they aim to create an audience in Virtual Identity projections.