Kişisel markalama ve celebrity-endüstriyel kompleksi: 'Instagram şöhretleri'
Personal branding and celebrity-industrial complex: 'Instagram celebrities'
- Tez No: 578098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şöhret, celebrity, celebrity endüstriyel kompleksi, Instagram, kişisel markalama, Fame, celebrity culture, celebrity industrial complex, Instagram, personal branding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzün hızla gelişen iletişim teknolojileriyle paralel olarak yaşadığımız dünyada kavramlar da değişmektedir. Özellikle 2000'li yıllardan itibaren sosyal medyanın varlığı ile birlikte kültür kelimesi de dijitalleşme yolunda güçlü bir ivme kazanmış, gündelik yaşam siber uzama taşınmıştır. Bireylere arzu ettiği kişi gibi olma imkanı yaratan sosyal medya artık herkese şöhret olabilme vaadi sunmaktadır. Kitleler tarafından tanınmak elbette ki bazı kurallar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Özellikle son yıllarda popülerliği artan Instagram'da, şöhret olmanın kuralı takipçi sayısına göre değişen tanımlarla karşımıza çıkmaktadır:“mikro-celebrity, makro-celebrity ve mega- celebrity.”Türkiye'nin küresel düzeyde dünya beşincisi olduğu Instagram'ın şöhret ile tanınır olmayı ayıran derin çizgileri celebrity kavramını ve dolayısıyla da celebrity endüstrisini mercek altına alınmasını gerekli kılmaktadır. Geçmişin şöhret (fame) kavramının modernize edilmiş biçimi olarak yorumlanabilen celebrity günübirlik şöhrete ulaşanları da kapsayan bir kimlik olarak öne çıkmaktadır. Belirli bir alanda başarı sonucundan çok sadece tanınırlığı hedefleyen bireyler için atfedilmiş bir şöhreti de betimleyen celebrity kavramı, belirli bir statü, maddi kazanç, iyi eş ya da iş sahibi olmak gibi pek çok simgesel, ekonomik ve kültürel sermayenin de yolunu açmaktadır. Sadece bir paylaşımla, etiketle ya da içerikle kitlelerin ilgisini çeken ve bu sosyal medya stratejisini doğru kullanan herkesi celebrity konumuna yükselten Instagram, artık profesyonel kullanıma açık yönüyle kişisel markalamanın da yapıldığı bir mecraya dönüşmüştür. Öyle ki, aralarında beş Türk'ün de yer aldığı dünya Instagram fenomeni listesinde yeni meslek haline gelen mega influencerların, dolayısıyla da mega-celebritylerin araştırılması şöhret ile endüstri kavramları arasındaki ilişkiyi anlatan“celebrity- endüstriyel kompleksi”kavramına da dikkat çekecektir. Kısacası başlangıçta sosyalleşme, arşiv oluşturma ya da boş zaman aktivitesi olarak görülen bu sanal ortamda kullanıcıların bir dizi performansına dayanan şöhret hallerini araştırmak“celebrity kültürü”nü ve dolayısıyla da Instagram şöhretliği müessesinin anlaşılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In parallel with today's rapidly developing communication technologies, the concepts are also changing in the World we live. Especially since the 2000s, the word“culture”gained a strong momentum in digitalization with the existence of social media and daily life moved to cyber space. Social media, which gives individuals the opportunity to be like the person they want, now offers a promise of fame for everyone. The situation of recognition by the masses, of course, occurs within the framework of some rules. In Instagram, which has become more popular in recent years, the rule of fame changes according to the number of followers:“micro celebrity, macro celebrity and mega celebrity”. Instagram, in which Turkey was ranked fifth on the global level with its active users, has extensive lines that distinguish fame from recognition and those lines make it necessary to focus on the concept of celebrity, thus celebrity culture. Celebrity, which could be interpreted as the modernized form of yesterday's reputation concept, is distinguished as an identiy that includes even those who gained reputation for a day. The celebrity concept depicts a reputation attributed to the individuals aiming for recognition rather than success in a particular area and it paves the way for many symbolic, economic and cultural capitals, such as a significant status, financial gain, having a good partner or a job. Instagram, which attracts the attention of masses with only one post, mention or content and which promotes anyone using this social media strategy correctly to celebrity status, has turned into a media where personal branding is now available for professional use. In fact, researching megainfluencers that has become a new profession in the World Instagram phenomenon list which includes five Turks as well, will draw attention to celebrity industrial complex concept that describes the relationship between fame and industry. To conclude, in this virtual environment, which is initially viewed as socializing, archiving or leisure activity, researching the fame states of users based on their series of performances will enable understanding“celebrity culture”and hence the instagram fame.