Marka şehir oluşumunda internet ve sosyal medya etkisi: Alanya örneği
The influence of the internet and social media on forming brand city: The case of Alanya
  1. Tez No: 567733
  2. Yazar: YAKUP USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, İletişim Bilimleri, Public Administration, Tourism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Kent, Alanya, Visit Alanya Sanal Ortam, Sosyal Medya, Brand City, Alanya, Visit Alanya on Internet, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Antalya'nın Alanya kasabası Türkiye turizm hareketlerinin başlamasında öncülük etmiş bu sayede yurt içinde ve yurt dışında tanınırlık kazanmıştır. Uzun yaz mevsimi, doğası, tarihi ve kültürel varlıkları ile Alanya Türkiye'deki tüm turizm kentleri arasında öne çıkmıştır. Dünyadaki benzer şehirler, gerek yatırımcı çekmek, turizm hareketleri yaratmak gerekse yaşam kalitesi ve nitelikli insan sayısını arttırmak için markalaşarak öne çıkmaya çalışmaktadır. Şehirlerin markalaşma sürecinde doğal olarak şehirler tanınırlığını artırmak zorundadır. Özellikle turizm alanında şehirlerin potansiyelini ortaya çıkarmak için internet ortamı ve sosyal medya araçları yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. İnternet ortamında oluşturulan kentlerin web sayfaları, sosyal medya hesapları şehrin tanıtımına katkıda bulunmakta ve turizm hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, marka, markalaşma, internet, sosyal medya kavramları ışığında, şehir markalaşma sürecine internet ve sosyal medya araçlarının etkilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmakta; birinci bölümde çalışmaya ışık tutması açısından, marka, şehir, sosyal medya kavramları ve gelişim süreçleri örnekleriyle, ikinci bölümde internet, sosyal medya ve marka şehir oluşumunda sosyal medya alanları Visit Alanya örneklemiyle anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde alan çalışması yapılarak; iki farklı araştırma yöntemi uygulanmıştır. Birinci yöntemde anket uygulaması yapılmış, araştırmaya katılanlara; internet kullanım alışkanlıkları, sosyal medya kanalları, 'Visit Alanya' uygulama web sayfası ve bağlı sosyal medya hesapları, Türkiye ve Alanya markaları hakkında çoğunluğu yabancı ve farklı ülkelerden 452 kişi üzerinden 25 soru sorulmuştur. Araştırmadan çıkan sonuçlar SPSS-20 yöntemi ile analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. İkinci alan çalışması yönteminde Alanya'da bulunan STK temsilcilerine ve yerel yöneticilere, turizmde Alanya ve sosyal medya ilişkisine yönelik yüz yüze görüşme yöntemi ile standartlaştırılmış sorular sorulmuştur. Çalışmanın sonunda her iki yöntemle ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Alanya'nın turizmde bir marka şehir olduğu, Alanya şehir markasının Türkiye'den pozitif olarak ayrıştığı, günümüzde şehir tanıtımları için internet ve sosyal medya kanallarının gerekli olduğu, sosyal medya içinde en etkili sosyal medya kanallarının facebook, instagram ve youtube olduğu araştırmada ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlara göre, tatil için plan yapan insanlar internetten şehirle ilgili bilgi edinmekte, bu bilgileri en çok tripadvisor, instagram ve visit ile başlayan şehir ve devlet web sayfasından edinmektedir. Sanal ortamda Alanya'nın tanıtım çalışmalarına katkı sağlayan ve bu tezin ortaya konulmasında önemli bir etken olan 'Visit Alanya Web Sayfası' yapılan iki uygulama çalışmasına katılanlar (ankete katılanlar ve yüz yüzü özel görüşme yapılan kişiler) tarafından, görsel ve içerik olarak başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of tourism movement in Turkey, the town of Alanya in the Antalya district has been one of the leading turkish tourism destinations. Continuously it has become well known within the country as well as abroad. Thank to a long summer season, natural, historical and cultural richness Alanya is outstanding from other tourism towns in Turkey. Similar towns around the world try to distinguish themselves through branding in order to attract investors, tourists or to increase quality of life and people. During the branding period towns need to increase their recognition. Especially in the field of tourism the Internet and social media are widely used to reveal the tourism potential of cities. Cities' websites created in the Internet environment and their social media accounts help cities' promotion and increase tourism movement. The aim of this thesis is to analyse the influence of the Internet and social media in the process of city branding. The thesis comprises of three parts. The first part enlightens the notions of brand, city, social media and their development process including examples. In the second part the role of social media and the Internet in creating a brand city is explained through the sample of Visit Alanya. The third part of the thesis includes the field research consisting of two different research method. A questionnaire was used as the first method. Altogether 452 respondents from various countries were asked 25 questions related to their Internet usage habits, social media usage, 'Visit Alanya' webpage and its social networks and about the brands of Turkey and Alanya. The collected data were analysed using the SPSS-20 and the results were interpreted. The second research method included field research among representatives of Alanya non-governmental organisations and local managers. Structured face-to-face interview method was used including standardised questions concerning the relation between the tourism in Alanya and social media. Finally, the results of both research methods were evaluated. As the results of the research show, Alanya is a brand city in tourism, its brand is positively recognised from the Turkey's brand, the Internet and social media are necessary in city promotion nowadays and the most effective social media channels are Facebook, Instagram and Youtube. Based on further research results, people planning their travel gain information about cities from the Internet especially from Tripadvisor, Instagram and city and state websites starting with“visit”. The 'Visit Alanya' website that contributes to the promotion of Alanya in the virtual environment was found successful in terms of content and visuality by the participants of the two research methods.