Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin girişimcilik algılarının incelenmesi: İstanbul ili örneği
Investigation of perception of entrepreneurship perceptions of vocational education center students: Istanbul province
- Tez No: 618816
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Genç Girişimcilik, Mesleki Eğitim, Entrepreneurship, Young Entrepreneurship, Vocational Training
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin genç girişimcilik algılarının hangi seviyede olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde girişimcilik kavramı incelenmiş ve girişimciliğin tarihsel gelişimine değinilmiştir. Ayrıca girişimci kişilik özellikleri ve girişimciliği etkileyen faktörler ayrıntılı incelenmiştir. İkinci bölümde eğitim, mesleki eğitim ve girişimcilik kavramları incelenmiştir. Bu çerçevede Türkiye'de mesleki eğitimin durumu, girişimciliğin boyutları, mesleki eğitim merkezlerinde girişimcilik konuları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde mesleki eğitimin genç girişimciliğe etkisini inceleyen saha çalışmasının bulgularına yer verilmiştir. Bu çerçevede İstanbul ilindeki mesleki eğitim merkezindeki 400 öğrenci üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma İstanbul ilinde okuyan öğrenciler ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucuna göre verimli bir mesleki eğitimin genç girişimcilik algısını arttırdığı; girişimciliğin cinsiyete ve baba mesleğine göre değişmediği saptanmıştır. Finansal zorlukların girişimciliği olumsuz olarak fazla etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of young entrepreneurship perceptions of students in vocational education centers. In the first part of the study, the concept of entrepreneurship is examined and the historical development of entrepreneurship is mentioned. In addition, entrepreneurial personality traits and factors affecting entrepreneurship were examined in detail. In the first chapter, the concepts of education, vocational training and entrepreneurship are examined. In this context, the status of vocational education in Turkey, the dimensions of entrepreneurship, entrepreneurship in vocational training centers were examined. In the last part of the study, the findings of the field study examining the effect of vocational training on young entrepreneurship are given. In this context, a study was conducted on 400 students in the vocational education center in Istanbul. According to the results of the research, an efficient vocational training increased the perception of young entrepreneurship; entrepreneurship did not change according to gender and father's profession. It was determined that financial difficulties did not adversely affect entrepreneurship.