Siyasal katılımda sosyal ağların rolü: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of social networks in political participation: A research on university students
  1. Tez No: 618840
  2. Yazar: MERAL ÇENGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMAHAN KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Administration, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal Katılım, Sosyal Ağ, Öğrenciler, Politics, Political Participation, Social Networking, Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Siyasal katılım kavramı zaman içinde farklı gelişmeler göstererek gelişmeye devam etmiştir. Siyasal katılım, hem yerel de hem de genelde oluşturulan siyasal alanlarda yapılan faaliyetler ile vatandaşların farklı şekillerde yönetimi elinde bulunduran veya siyasal manada iktidarda bulunan kesim üzerinde baskı ve doğrudan veya dolaylı bir şekilde siyasal sürece katılarak çeşitli etkiler oluşturmaları sürecidir. Bu süreçte halk, kendisini bizzat etkileyecek bir karar ile ilgili süreç başlamadan veya başladıktan sonra görüş bildirebilmektedir. Bilgi iletişim teknolojileri ve dijital teknolojilerle birlikte her alanda yaşanan dönüşüm gibi siyasal katılım araçları bağlamında da önemli inovatif gelişmeler ortaya çıkmıştır. Sosyal ağlar da bunlardandır. Sosyal ağlar toplum tabanlı, etkileşim, içerik paylaşımı ve işbirliği amaçlı kanalların bütünü olarak kullanılan her türlü araç, sistem ve yazılımlardır. Sosyal ağlar bireylerin kendileri ile ilgili bilgi paylaşma ve başkalarının bilgilerini görmelerine imkân tanıyan web tabanlı etkinliklerdir. Bu çalışmanın temel amacı teknolojik gelişmeler ile günlük hayatta yer alan sosyal ağların bu ağları en çok kullanan öğrencilerin siyasal katılımları üzerine etki edip etmediğini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri özelinde incelemektir. Siyasal katılım ve sosyal ağların tanımı, özellikleri, doğuşu ve aralarındaki ilişkiye yönelik çalışma örnekleri arşiv taraması yapılarak çalışmaya eklenmiştir. Araştırmanın yöntemi için hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklar taranmıştır. Bu tarama sonucunda demografik sorular hariç 31 sorudan oluşan anket hazırlanmıştır. Bu anketin yorumlanması için ölçek olarak güvenirlik, geçerlik, normallik, frekans, anova, ki kare ve t testleri uygulanmıştır. Araştırmada; sosyal ağların üniversite öğrencileri tarafından sıkça kullanıldığı, bu kullanımların öğrencilerin siyasete ilgilerini artırdığı ancak genel olarak öğrencilerin aktif siyasal katılım davranışlarında sosyal ağların etkili olmadığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of political participation has continued to develop by showing different developments over the time. Political participation is the process that under affect of the activities carrie dout both in the localand general political spheres, the nation taket he control of the government in different waysor politically put pressure upon the parties in powerand they directly or in directly participate in the political processan dcreate variou seffects. In thi sprocess, the public can give an opini ona bout a decision that willaffec thim/her before oraftert he proces starts. There are signifi cantin novative developments being emerged in the context of political participation tools such as information and communication technologies and digital technologies. Social networks are included in the setools. Social networks are all kinds of tools, systems and soft ware that are used as community-based channels for interaction, contents haring and colla boration. Social networks are web-based activities that allo windi vidualstos hare in formati on about them selves and to see the other's in formation. This study mainlya imsto in vestigatewhet her the technological developments and Social Networks which are mostly being used in daily life of the students affect the political participation of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University's Faculty of Economics and Administrative Sciences. The interaction of political participation and social networks definition, its characteristics, how it emerged, and some samples of the relationship between them being searc hed fromthe archives were added to the study. As a result of this survey, a questionnaire consisting of 31 questions excluding demographic questions was prepared. In order to interpret this questionnaire, reliability, validity, normality, frequency, anova, chi-square and t tests were applied. In the study; social networks are frequently used by university students, these uses increase students' interest in politics however, it was concluded that social networks were not effective in the active political participation behaviors of students in general.