Okul öncesi öğrencilerinin oyuncak tercihleri ve gelişim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of relationship between children's toy preferences and development level
- Tez No: 618844
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDERES ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelişim Düzeyi, Okul Öncesi Eğitim, Oyuncak Tercihi, Development Level, Pre- School Education, Toys Preference
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 48-72 aylık çocukların oyuncak tercihleri ve gelişim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim- öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ilçe merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız bir anaokulunda eğitim gören amaçlı örneklem yoluyla belirlenmiş 10 öğrenci ve seçkisiz olarak belirlenen 116 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”, araştırmacı tarafından oluşturulan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”,“Oyuncak Tercihi Formu”ve“Gelişim İzleme Formu ve Gelişim Belirleme Formu”kullanılmıştır. Araştırma da hem nitel hem nicel deseninin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde nitel veriler kategorik içerik analizi ile; nicel veriler ise parametrik olmayan Friedman Testi ve parametrik testlerden Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) Testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çocukların oyuncak tercihleri ve gelişim düzeyleri arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Bu durum çocukların oynadığı oyuncakların, gelişim düzeyinin artmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between toy preferences and development levels of 48-72 months old children attending preschool education institution. The study group of the research consists of purposefully chosen 10 children and randomly chosen 116 children studying in an independent kindergarten affiliated to the Ministry of National Education in Şehitkamil district center of Gaziantep province in 2019-2020 academic year. In the research, as data collection tools,“Personal Information Form”,“Semi-structured Interview Form”which is constructed by the researcher,“Toy Preference Form”and“Development Monitoring Form and Development Determination Form”were used. In the study, mixed method, in which both quantitative and qualitative patterns were used, was used. The data obtained from the research was analyzed by using the SPSS 21.0 package and categorical content analysis. During the research process, qualitative data were analyzed with categorical content analysis and quantitative data were analyzed with nonparametricFriedman Test and parametricOne-way Analysis of Variance (ANOVA) Test. As a result of the research, a significant difference was found between the toy preferences and development levels of children. This situation proves that toys played by children have an effect on increase in development levels.