Ön muhasebede hata ve hileler
Error and cheats in pre-accounting
  1. Tez No: 618845
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN TUTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUNGA ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hata, Hile, Muhasebe, Ön muhasebe, Error, Cheating, Accounting, Pre-accounting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İşletmelerde yapılan hileler hem sıklık açısından hem de tutar açısından gün geçtikçe önemli düzeyde artış göstermektedir. Geçtiğimiz yirmi yıl içerisinde ortaya çıkan uluslararası büyük şirket skandalları, hile ile ilgili denetimlerin önemini ve denetçilerin sorumluluğunu ön plana çıkarmıştır. Bunun yanında, yapılmış ya da henüz yapılamamış muhasebe hileleri, yalnızca şirket sahiplerini ve yatırımcıları değil; çalışanları, kredi kuruluşlarını, devleti, denetim firmalarını, diğer hak ve menfaat sahipleri gibi işletme ile ilgili çok farklı kesimleri de büyük ölçüde kayıplara uğratmaktadır. Sonuçta, hile olayları ülke ekonomilerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu bağlamda, tez çalışmasının birinci bölümünde, muhasebe kavramı ve ön muhasebe kavramı ile ön muhasebede kullanılan iş ve işlemler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde işletmelerin giderek büyüyen sorunu haline gelmiş hile ve hata kavramından etraflıca bahsedilmektedir. Bu doğrultuda hata ve muhasebe hatası, hile ve muhasebe hilesi, hile türleri, muhasebe kayıtlarında yapılan hata ve hile örnekleri gibi başlıklar açıklanarak bölüm sona erdirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Ön Muhasebedeki Hata ve Hilelerin Ortaya Çıkarılmasında İç Denetimin Önemi başlığı altında; hata ve hilelerin önlenmesi, denetim, iç denetim, iç denetim türleri, iç denetimin boyutları, iç denetim yaklaşımları, hata ve hile-nin ortaya çıkarılması için iç kontrol konuları açıklanmıştır. Sonuç olarak; ön muhasebe, işletmelerin temel muhasebe işlemlerini yaparken ta-kip ettiği bir sistemdir. Ön muhasebe hatasız ve hilesiz olursa resmi muhasebe işlem ve kayıtları da doğru şekillenecektir. İşletmelerin muhasebe sistemi, karar almada kullanı-labilir nitelikteki verilerin çoğunu ilgili taraflara vermektedir. Dolayısıyla muhasebe bilgileri karar alma sürecinde işletme yönetimince ihtiyaç duyulan standarttaki bilgiler olduğundan oldukça önem arzetmektedir. Bu çalışmada ön muhasebede hata ve hileler ve bu hata ve hilelerin işletmelere oluşturduğu sorunlar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Frauds in enterprises are increasing day by day in terms of both frequency and amount. International big company scandals over the past two decades have highlighted the importance of fraud audits and the responsibility of auditors. In addition, accounting frauds that have been or have not yet been made are not only the owners and investors; employees, credit institutions, government, audit firms, other rights and stakeholders, as well as very different sectors related to the business. Consequently, fraud affects the economies negatively. In this context, in the first part of the thesis, the concept of acco-unting and the concept of pre-accounting and the processes and transactions used in pre-accounting are given. In the second part, the concept of fraud and error, which has be-come a growing problem of enterprises, is explained in detail. In this direction, the chapter is terminated by explaining the titles such as error and accounting error, fraud and accounting fraud, types of fraud, error and fraud examples made in accounting re-cords. In the third and last part, under the title of Importance of Internal Audit in Unco-vering Errors and Cheats in Pre-Accounting; Prevention of errors and frauds, audit, in- ternal audit, types of internal audit, dimensions of internal audit, internal audit approac-hes, internal control issues for revealing errors and fraud are explained. Pre-accounting is a system that follows the basic accounting procedures of enterp-rises. The accounting system of enterprises gives most of the data that can be used in decision making to the related parties. Therefore, accounting information is very impor-tant in the decision-making process because it is the standard information required by the business management. In this study, it is tried to emphasize the errors and tricks in the pre-accounting and the problems it poses to the enterprises.