Farklı tuzluluğa sahip göllerde Fabrea salina (Ciliophora: Heterotrichea) popülasyon büyüklüğünün alansal ve zamansal modellenmesi
Spatial and temporal modeling of population size of Fabrea salina (Ciliophora: Heterotrichea) at different salinity lakes
  1. Tez No: 618896
  2. Yazar: SERHAT ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRMA ÇAPAR DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Konya Kapalı Havzası, Lojistik regresyon, Tuzluluk, Sıfır yığılma modeli, Siliyat, Konya Closed Basin, Logistic regression, Salinity, Zero-Inflated model, Ciliate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez çalışması kapsamında hipersalinsucul ekosistemlerde belirgin bir siliyat türü olan ve su kültürlerindeki besin çalışmalarında sıklıkla çalışılan Fabrea salina (Cılıophora: Heterotrıchea) model organizma olarak kullanılarak, mevcut çalışmalara ve sorunlara farklı bir yaklaşım getirilmesi amaçlanmıştır. Tez kapsamında Konya Kapalı Havzası'nda bulunan Acıgöl, Bolluk Gölü, Tersakan Gölü, Tuz Gölü'nde Aralık 2015 - Aralık 2016 yıllarında plankton kepçesi ile aylık olarak toplanan Fabrea salina (Ciliophora: Heterotrichida) ile yine aylık olarak ölçülen askıda katı madde miktarı, çözünmüş oksijen, iletkenlik μS/cm, su sıcaklığı °C ve tuzluluk ‰ değerleri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma öncesi verilerin normal dağılıma uygunlukları araştırılarak normal dağılmayan veriler Kruskal Wallis testi ile karşılaştırılmış ve sonrasında analiz edilen abiyotik verilere göre istasyonlar arasındaki benzerlik belirlenmiştir. Tuzlu göllerdeki abiyotik veriler ile istasyonlar arasındaki ilişkiyi göstermek için temel koordinatlar analizi (PCO), kümeleme (CLUSTER) analizi testi kullanılmıştır. Göllerdeki fiziksel ve kimyasal değişkenler arasındaki ilişkiyi hesaplamak için Spearman Korelasyonu kullanılmıştır. Sayım verisinin ve sıfırların fazlaca bulunduğu Fabrea salina popülasyon veri seti ile fizikokimyasal veriler arasındaki ilişkiyi modellemek için sayma verisi modelleri kullanılmış ve veri için en uygun sayma modeli olarak sıfır yığılmalı negatif binom modeli tercih edilmiştir. Ayrıca Fabrea salina“var - yok”şeklinde oluşturulan popülasyon verisi ile fizikokimyasal veriler arasındaki ilişki lojistik regresyon modeli ile modellenmiştir. Lojistik regresyon modeli sonucunda çözünmüş oksijen parametreleri, pH ve su sıcaklığı değerleri ile Fabrea salina popülasyonu arasında ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, highly distinct species in hypersaline aquatic systems and frequently studied in aqucultural nutritient studies, Fabrea salina (Cılıophora: Heterotrıchea) , used as model organism, is aimed to bring different approaches to current studies and problems. The scope of this thesis is comparing the amount of suspended solids dissolved oxygen mg/ L, dissolved oxygen % sat, conductivity μS/cm, water temperature ° C and salinity measured monthly in Acıgöl, Bolluk Lake, Tersakan Lake, Tuz Lake which is located in Konya Closed Basin to compare values with Fabrea salina population which is collected monthly by plankton net between December 2015 - December 2016. Data were investigated, whether data normally distributed or not. Non normal data are analyzed by Kruskal Wallis test and then compared with abiotic data to determine similarity. Principal Coordinates Analysis (PCO) and Cluster analysis were used to illustrate the relationship between stations with abiotic data in salty lakes. Spearman analysis was used to test correlation between physical and chemical variables in lakes. Fabrea salina count data where discrete values and zeros are found too many, compared with physicochemical data by counting model with zero - inflated model and logistic regression model to find relationship with. As a result of the model Fabrea salina population correlated between dissolved oxygen parameters, water temperature, and pH values