Soğukpınar isale hattı üzerinde tesis edilen 4 adet sıralı hidroelektrik santralin ekonomik analizi
Economic analysis of 4 row hydroelectric power plants installed on cold waterpinar transmission line
- Tez No: 618964
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: HES, İsale Hattı, Soğukpınar, HPP, Soğukpınar, Transmission Line
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü içmesuyu kaynakları havzasında bulun Soğukpınar kaynağı üzerine 4 adet HES tesisini yapmayı planlamış ve hayata geçirmiştir. Bu projede HES 1, HES 2, ve HES 3 aynı isale hattında art arda, HES 4 ise diğer HES lerin bulunduğu isale hattından ayrılan kol üzerine tesis edilmiştir. 4 adet HES biriktirmesiz tip santral olup tesislerde kullanılan türbin tipleri ve kurulu güçler şu şekildedir HES 1 Francis 230 kW, HES 2 Pelton 841 kW, HES 3 Pelton 476 kW, HES 4 Pelton 639 kW. Bu çalışma kapsamında tesislerin yapımı kararı için alınması gereken izinler, ön proje, sonrasında tesis devreye alma prosedürleri, inşaat yapım aşamaları, ekipmanlara ait fabrika testleri, kati projeler, kabul, devreye alma, maliyet ve yatırım geri dönüş analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kocaeli Metropolitan Municipality ISU General Directorate has planned and implemented 4 HPP facilities on Soğukpınar source in the drinking water resources basin In this project, HPP 1, HPP 2, and HPP 3 were installed in the same transmission line. HPP 4 is installed on the branch separated from the transmission line where other. HPPs are installed.4 number of HPP is the type of power plant and turbine types and installed capacity are as follows: HPP 1 Francis 230 kW, HPP 2 Pelton 841 kW, HPP 3 Pelton 476 kW, HPP 4 Pelton 639 kW. Within the scope of the thesis, the permits to be taken for the construction of the facilities, the preliminary project, the plant commissioning procedures, the construction stages, the factory tests of the equipments, the final projects, acceptance, commissioning, cost and investment return analysis were performed.