Bina yapanın binadan kaynaklanan zararlardan hukuki sorumluluğu
Legal liability of builder for damages arising from the building
  1. Tez No: 619035
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZBEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL CANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Building, Structure, Construction, Liability, Damage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bina yapımına ilişkin sözleşmeler, hukuki niteliği itibariyle bir eser sözleşmesidir. Her sözleşmede olduğu gibi bina yapımına ilişkin sözleşmelerde de taraflar haklarını kullanırken borçlarını yerine getirirken, dürüst, makul ve yaptığı eylemin sonucunu bilebilen orta düzeyde iş sahibi ve yüklenici ikilisinin davrandığı gibi davranmakla yükümlüdürler. Bir eser sözleşmesi olarak bina yapım işine ilişkin sözleşmelerde bina yapımını üstlenen kişi yani yüklenici, üstlendiği bina yapım işini 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 470 inci maddesinde belirtildiği şekilde iş sahibinin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle ifa etmek zorunda olduğu kadar, mesleki ve teknik kurallara da uygun davranmalıdır. Bu husus, anılan kanun maddesinde,“Yüklenicinin özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alandaki işleri üstlenen basiretli bir yüklenicinin göstermesi gereken meslekî ve teknik kurallara uygun davranışı esas alınır.”şeklinde ifade edilmiştir. Mevcut veya yapılmakta olan bir binadan dolayı bina yapımına ilişkin sözleşmenin tarafı olmayan kişilerin de zarar görmesi mümkündür. İşte bu hallerde zarar gören üçüncü kişilere karşı, binanın sahipleri kadar binayı yapanlar da binanın yapımındaki bozukluklardan doğan zararları gidermekle yükümlü olur. Bina; ev, baraka, garaj, ahır, samanlık, ambar gibi duvarlarla çevrilen toprağa bağlı şeylerdir. Binanın yapımındaki bozukluktan anlaşılması gereken de, bunların teknik usullere aykırı yapılması, kullanılan malzemenin kalitesiz olması, tahsis amacına uygun olmaması, kötü aygıtlarla donatılması, boyutlarının elverişli bulunmaması gibi hususlardır.
Özet (Çeviri)
ÖZBEN, Mustafa. Legal Liability of Builder for Damages Arising from the Building, Master's Thesis, Ankara 2016. Contracts concerning building construction are contracts of work by their legal nature. Parties are liable to act honestly, reasonably and knowing result of their actions, like a medium-level principal and contractor do, in using their rights and fulfilling their obligations in contracts concerning building construction, just as in all other contracts. In building construction contracts, which constitute a contract of work, the contractor must carry out the undertaken building construction faithfully and diligently by observing rightful interests of the principal as stipulated in the Article 470 of Turkish Code of Obligations No. 6098, and also comply with professional and technical requirements. This is expressed in the mentioned article as follows:“Liability of the contractor arising from the duty of care is determined on the basis of acts of a prudent contractor of works in a similar area in compliance with professional and technical requirements”. Individuals who are not a party to the building construction contract may also incur damages due to the existing building or building under construction. In such cases, besides building owners, builders are also liable towards the injured third parties for compensating the damages arising from defects in the building construction. Buildings are structures that are surrounded with walls and earthbound, like an house, shed, garage, barn or haystack. Defects in the building construction may include construction contrary to technical procedures, poor quality of materials used, failure to be suitable for the purpose of allocation, being equipped with poor devices, inconvenience of their sizes.