48-60 aylık çocuklarda bilişsel işlevler ile sembolik oyun becerilerinin incelenmesi
Investigation of cognitive functions and symbolic play skills in 48-60 months old children
  1. Tez No: 619043
  2. Yazar: MEHMET GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel işlev, gelişim, sembolik oyun, Cognitive function, development, symbolic play
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelişim ve öğrenmenin temel basamağı olan bilişsel işlevler ve zihinsel süreçlerin sembolleştirildiği sembolik oyun, erken çocukluk döneminde bilişsel gelişimin önemli göstergeleri olarak görülmektedir. Bilişsel işlevler düşünme, öğrenme ve davranışsal işlemlerin kazanılması için gerekli olan ön koşullardır. Yetersiz bilişsel işlevler çoğunlukla düşük bilişsel performansa sebep olmaktadır. Sembolik oyun ise olayların gerçekten bağımsız semboller kullanılarak zihinsel süreçlere yerleştirilmesi ve sembolleştirilmesini ifade eder. Sembolik oyun aracılığı ile çocukların nesneler ve işlevleri hakkında ayırt etme yeterliliği kazandığı belirtilmektedir. Bu çalışmada okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların bilişsel işlevleri ile sembolik oyun becerilerini değerlendirmek, etkili olabilecek etmenleri ortaya koymak, bilişsel işlevler ile sembolik oyun becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada çalışma grubu Ankara il merkezinde bulunan anaokullarına devam eden 48-60 ay aralığındaki 100 çocuktan oluşmuştur. Çalışma kapsamında demografik bilgileri elde etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu, çocukların bilişsel işlevlerini değerlendirmek için“Bilişsel İşlevlerin Uygulanması Ölçeği”, sembolik oyun becerilerini değerlendirmek için ise“Sembolik Oyun Testi”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında, bilişsel işlevler ve sembolik oyun becerilerinde kızlar lehine anlamlı bir sonuç çıktığı, toplam BİUÖ puanı ile toplam SOT puanı arasında kuvvetli korelasyonel ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cognitive functions and mental processes, which are the basic steps of development and learning, are seen as important indicators of cognitive development in early childhood. Cognitive functions are prerequisites for thinking, learning and acquisition of behavioral processes. Inadequate cognitive functions often cause poor cognitive performance. Symbolic play refers to the placement and symbolization of events into mental processes using truly independent symbols. It is stated that through symbolic play, children have the ability to distinguish between objects and functions. In this study, it was aimed to evaluate the cognitive functions and symbolic play skills of children attending preschool education institutions, to reveal the factors that could be effective and to investigate the relationship between cognitive functions and symbolic play skills. The study group consisted of 100 children aged 48-60 months attending independent kindergartens in Ankara city center. Within the scope of the study, the General Information Form prepared by the researcher was used to obtain demographic information, The Application of Cognitive Functions Scale to evaluate children's cognitive functions, and The Test of Pretend Play to evaluate symbolic play skills. According to the results of the research, it was found that there was a significant correlation between cognitive functions and symbolic game skills in favor of girls and there was a strong correlational relationship between total ACFS score and total ToPP score.