Kanal tedavili dişlere farklı yüzey koşulları ile uygulanmış postların kök kırılma direncine etkisinin karşılaştırılması
The influence of applying different surface conditions to posts on the root fracture strenght in endodontically treated
- Tez No: 619183
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR OĞUZ AKTENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kök kanal tedavisi, post-core sistemler, kök kırılma direnci, root canal treatment, post-core systems, root fracture strenght
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Endodontik tedavi görmüş dişlerde genellikle az miktarda sağlam koronal diş dokusu ve dentinal tübüllerin pulpa yoksunluğuna bağlı dehidrasyon ve mineralizasyon sonucunda dentin kırılganlığının arttığı bilinmektedir. Yapısal olarak zayıflamış dişlerin desteklemesi ve üst yapısının oluşturulabilmesi için Post-kor sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerin ilk kullanımından bu yana literatürde bu sistemlerin performansına ve endodontik tedavili dişlere kırılma direnci açısından kazandırdığı dayanıma ait çalışmalar izlenmektedir. Biz de bu perspektif doğrultusunda tez çalışmamızda, farklı yüzey işlemleri uygulanan standart çapta cam fiber postların, kendi drili ile hazırlanan post yuvasına smear tabakasını kaldırarak veya kaldırmadan simante edilmesi sonrasında oluşan bağlanma dayanımının, kök kırılma direnci üzerine etkisi push-out (itme) ve kırma testleri kullanarak değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda ortodontik veya periodontal amaçla çekilmiş çürüksüz, düz tek köklü, tek kanallı, apeksi kapanmış 84 adet hiçbir defekti olmayan insan alt çene küçük azı dişleri kullanıldı. Tüm dişler kök uzunluğu 13 mm olacak şekilde kesilip, çalışma boyu apikalden 1 mm kısa olacak şekilde ayarlandı. Aynı standart şartlarda crown-down tekniğiyle genişletme ve şekillendirme işlemi sonrasında AH Plus kanal patı ve gütta ile soğuk lateral kompaksiyon tekniği kullanılarak dolduruldu. 72 saat etüvde bekletilen örneklerde apikalde 4 mm gütta bırakılarak 8 mm'lik post yuvası hazırlandı. Bu şekilde 64 adet kök kanal genişletme ve şekillendirme işlemi tamamlanıp post yuvası açılmış standardize edilmiş alt premolar örneklerin yarısının (n=32) post yuvası smear tabakasının kaldırılması amacı ile 3cc %5' lik EDTA 1 dk zerk sureti ile yıkandı. Örneklerin diğer yarısı (n=32) ise smear tabakası kaldırılmadan sadece distile su ile yıkandı ve kâğıt konlarla kurutulup post simantasyonuna hazır hale getirildi. Çalışmamızda post yüzeyine ve post yuvasına farklı uygulamalar yapılarak; 64 adet örnek post materyalinin kök dentinine bağlanmasını ölçmek için push-out testine ve 20 adet örnek ise post ile kök dentininin monoblok sistemlerinin dayanıklılığını ölçmek için kırılma dayanımı testlerine tabi tutuldu. Push-out için hazırlanan her biri 8 örnekli 8 gruptaki toplam 64 diş apikal, orta ve servikal bölgelerden 1,5 mm kalınlığında kesitler alınarak test edildi. Vertikal olarak akril bloklar içine servikal sınıra kadar yerleştirilen diğer 20 adet dişe kırılıncaya kadar farklı kuvvetler uygulayan kırma cihazında işlem uygulandı. Kesit bölgesi, silan varlığı, asit kullanımı ve EDTA ile smear kaldırılması faktörlerinin kullanıldığı çalışmamızda push-out testi sonucunda, en düşük bağlanma direnci kökün apikal kısmında ve en yüksek bağlanma direnci ise kökün koronel kısmında gözlenmiştir. Her üç bölge için edta, asit, silan kullanımının ayrı ayrı tutunma gücünü arttırma konusunda istatistiksel olarak anlamlı sonuç gösterirken, beraber kullanıldıklarında tutunma gücünü arttırmak konusunda daha başarılı sonuçlar vermiştir. Kırılma testi sonucuna göre, bağlanma direnci yüksek olan grup daha monoblok bir yapı oluşturduğu için bağlanma direnci düşük olan gruba göre kırılma direnci açısından daha başarılı sonuçlar ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
It's known that the brittleness of dentin increases in endodontically treated teeth due to dehidratation and mineralisation which results from loss of coronal tooth structure and pulpal tissue loss in dentinal tubules. Post and core restoration systems are commonly used to support the remaining tooth structure and to retain core build up. The long-term survival of these systems and their influence on the improvement of fracture resistance has been vastly studied in the literature. With regard to this perspective, we aimed to investigate the influence of removal of smear layer on fracture resistance of root structure using push-out and fracture strenght tests. Glass fiber posts of standard diameter and with different surface treatmens were used and placed in the post spaces using before simantation of A total of 84 human mandibulary premolar teeth with closed apices and extracted for orthodontic or periodontal purposes were included in the study. All teeth were intact, caries free and single rooted with a single root canal. The coronal aspect of each tooth was removed and the remaining root lenghts were standardized at 13 mm. The working lenght was fixed at 1 mm shorter than apices. All root samples were enlarged and shaped with crown-down technique and filled with AH Plus sealer and Gutta Percha cones using cold lateral condensation method. After the samples were stored for 72 hours in an incubator, a post space of 8 mm was prepared leaving 4 mm of Gutta Percha in the apical portion. After the roots were enlarged, shaped and the post spaces were prepared, half of the (n=32) standardised mandibulary premolar samples were irrigated with 3 cc of 5% EDTA for 1 min in order to remove the smear layer. The remaninig samples (n=32) were irrigated with distilled water and dried using paper cones before simantaton of post material. Push-out test was applied to evaluate the bond strenght between root dentine and post material in 64 samples. The remaining 20 samples subjected to fracture resistance test to investigate the strenght of post-root dentin monoblock system. 64 samples were distrubuted in 8 groups with each of them having 8 samples. A slice of 1,5 mm from apical, middle and servical regions were prepared for each sample. The remaining 20 samples were placed vertically in acrylic blocs until servical region and increasing forces were applied until the root was fractured. We investigated the influence of slice region, presence of silane, use of acids and removal of smear with EDTA. The results from the push-out tests revealed that the apical part of the root presented the lowest bond strenght while the coronal part presented the highest. The use of EDTA, silane and acid all statistically increased bond strenght, however the influnce was prominent when these three agents were used together. According to fracture test, due to more stable post-root dentin monoblock, the group that showed the highest bond strenght presented more favorable results compared to the group with lower bond strenght.