Koronal kısmına farklı yüzey işlemleri uygulanmış fiber postların kor kırılma direncine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of fiber posts with different surface treatments on the core fracture resistance.
- Tez No: 702554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KIRMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Post-kor, Cr:YSGG, hidroflorik asit, kumlama, ferrule, Post-core, Cr:YSGG, hydrofluoric acid, sandblasting, ferrule
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışma fiber post ile restore edilecek dişlerde koronal bölgeye uygulanan farklı yüzey işlemlerinin ve ferrulenin varlığının, fiber post-kompozit kor kırılma dayanımına etkisini amaçlamıştır. Yöntem:120 adet çekilmiş insan premolar dişleri 2 gruba ayrıldı (n=60). Bir grupta tüm dişlerde 2mm ferrule oluşturulurken diğer gruba ferrule yapılmadı. Her bir gruptaki dişlere yerleştirilecek olan fiber post örnekler farklı yüzey işlemlerine göre rastgele 4 alt gruba ayrıldı (n=15). Bu gruplardaki örneklere ise sırasıyla 20 sn %9,5 Hidroflorik (HF) asit, 150mJ, 10 Hz, 1,5 W ER,CR:YSGG lazer ve 20 sn 120 µm Al2O3 kumlama işlemleri yapılıp bir grup da kontrol grubu olarak hiçbir işlem yapılmadan bırakıldı. Her gruptan yüzey işlemleri sonrasında rastgele birer örnek alınıp taramalı elektron cihazı (SEM) cihazı altında incelendi ve tüm örneklere 5000 adet termal siklus işlemi uygulandı. Bütün fiber post örnekler dual cure rezin siman ile üretici firma talimatlarına göre dişler içerisine simante edildi. Kor kısımları da standardizasyonu sağlayabilmek için strip kronlar ile şekillendirildi. Geleneksel test cihazıyla dişlerin uzun eksenine 45° derecelik açı ile 1mm/dk hızda kırılma dayanımı test edildi. Elde edilen veriler iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA testi ile değerlendirildi. Grupların ikili karşılaştırılması Bonferroni testi ile yapıldı. Tüm analizlerde p değeri 0,05 olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre kırılma dayanımı en yüksek olan grup ferrule uygulanmış kontrol grubu (696,01±135,09 N) en düşük olan ise ferrule uygulanmamış asit grubu (276,25±59,99 N) olarak bulundu. Ferruleli örneklerin kırılma dayanımı ferrulesiz örneklerden istatiksel olarak anlamlı derecede yükseksir ancak gruplardaki değişimi benzerdir SEM incelemelerinde yüzey işlemi sonrasında fiber post yüzeylerinde erime (lazer grubunda), kırılma (asit grubunda), dağılma (kumlama grubunda) gözlenmiştir. Post korlu dişlerde yapılan kırık sınıflandırılmasına göre ferrule uygulanmış örneklerin %55'i tamir edilebilen, %45'i tamir edilemeyen kırıklardır. Ferrulesiz örneklerde ise tamir edilebilir kırıkların oranı %43,67 tamir edilemeyenlerin ise %54,33'dür. Sonuç: Kanal tedavili post-kor yöntemi ile restore edilmiş dişlerde ferrule uygulaması kırılma dayanımını arttırmıştır. Fiberlerin kor kısımlarına uygulanan bütün yüzey işlemleri ise fiberin yapısını bozarak bağlanmasını zayıflatıp kırılma direncini azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effect of different surface treatments applied to the coronal region and the presence of ferrule on the fiber post-composite core fracture strength of teeth to be restored with fiber post. Method: 120 extracted human premolar teeth were divided into 2 groups (n=60). While 2mm ferrule was formed in one group, no ferrule was applied in the other group. The samples were randomly divided into 4 subgroups according to different surface treatments (n=15). The samples in these groups were treated with 9.5% Hydrofluoric (HF) acid for 20 seconds, 150mJ, 10 Hz, 1.5 W Er,Cr:YSGG laser and 20 seconds 120 µm Al2O3 sandblasting, and no surface treatment was applied to the control group. After the surface treatments 5000 thermal cycle processes were applied to all samples. All fiber post specimens were cemented into the teeth with dual cure resin cement. After the core was formed, the samples were tested with a conventional testing device at a speed of 1 mm/min at a 45° angle to the long axis of the teeth. The data obtained were evaluated with the two-way repeated measures ANOVA test. The p value was evaluated as 0.05 in all analyzes. Results: The group with the highest fracture strength was found to be the control group (696.01±135.09 N) treated with ferrule, and the acid group without ferrule (276.25±59.99 N) the lowest. The fracture strength of the ferrule specimens is higher than the specimens without ferrule, but the change in the groups is similar. According to the classification of fractures in the post-core teeth, 55% of the specimens with a ferrule were repairable, while the repairable rate of fractures in the specimens without a ferrule was 43.67%. Conclusion: Ferrule application increased fracture strength in teeth restored with root canal treated post-core method. All surface treatments applied to the core parts of the fibers, on the other hand, deteriorated the structure of the fiber, weakened its bonding and reduced its fracture resistance.