Atatürk Üniversitesi kampüsü (Erzurum)'nde Karaağaç (Ulmus glabra hudson) zararlısı tinocallis (Sappocallis) saltans (nevsky, 1929) (Hemıptera: Aphıdıdae)'ın popülasyon değişimi ve predatörleri üzerinde çalışmalar
Studies on population fluctuation and predators of tinocallis (Sappocallis) saltans (Nevsky, 1929) (Hemiptera: Aphididae) the pests of elm (Ulmus glabra hudson) in Atatürk Universty campus (Erzurum)
  1. Tez No: 619195
  2. Yazar: EDANUR ZEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tinocallis saltans, Aphididae, Popülasyon değişimi, Predatörler, Karaağaç, Ulmus glabra, Tinocallis saltans, Aphididae, Population fluctuation, Predators, Elm, Ulmus glabra
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Atatürk Üniversitesi Kampüsü (Erzurum)'nde 2016 ve 2017 yıllarının mayıs-eylül ayları arasında Karaağaç (Ulmus glabra Hudson) bitkisinde yoğun olarak zararına rastlanan Tinocallis (sappocallis) saltans (Nevsky, 1929) (Hemiptera: Aphididae)'ın popülasyon değişimi ve predatörlerini belirlemek amacıyla çalışma yürütülmüştür. Türkiyede bu karaağaç türü üzerinde T. saltans zararlısı ilk defa bu çalışma ile tespit edilmiştir. Çalışmada, araziden 4 gün aralıklarla karaağaç uç sürgünleri alınarak laboratuvar ortamına getirilmiş, ergin ve nimf sayımları yapılmıştır. Ayrıca, predatör türler aspiratör, atrap ve japon şemsiyesi yardımıyla toplanmışlardır. Predatör türlerin ergin öncesi dönemleri de sürgünlerle birlikte laboratuvara getirilmiş ve kültüre alınarak ergin çıkışları sağlanmıştır. Çalışma sonunda, T. saltans'ın 2016 yılında 27 Temmuz (56.83; ergin+nimf), 4 Ağustos (52.32, ergin+nimf) ve 24 Ağustos (47.66, ergin+nimf) tarihlerinde, 2017 yılında ise 12 Ağustos (39.36, ergin+nimf) tarihinde yaprak başına en fazla birey sayısına ulaştığı tespit edilmiştir. Çalışmada, Coleoptera takımının Coccinellidae familyasından 4 (Adalia bipunctata (L.), Adalia fasciatopunctata revelieri Mulsant; Coccinella septempunctata (L.), Harmonia quadripunctata (Pontoppidan); Hemiptera takımının Anthocoridae familyasından 1 (Orius horvathi Reut.), Nabidae familyasından 1 (Nabis pseudoferus Rem.); Diptera takımının Syrphidae familyasından 5 (Episyrphus balteatus (De Geer), Eristalis pratorum (Meigen), Sphaerophoria rueppelli (Wiedemann), Sphaerophoria scripta (L.), Syritta pipiens (L.)) ve Neuroptera takımının: Chrysopidae familyasından 1 (Chrysoperla carnea (Stephens)) tür olmak üzere toplam 12 predatör belirlenmiştir. Bunların tamamı için T. saltans, Türkiye'de ilk defa bu çalışmada yeni konukçu olarak belirlenmiştir. Bu böcekle mücadele çalışmalarında bu predatörlerin göz önünde bulundurulması büyük önem taşımaktadır. 2020, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the population fluctuation and predators of Tinocallis (sappocallis) saltans (Nevsky, 1929) (Hemiptera: Aphididae) found to be intensely damaged in the Elm (Ulmus glabra Hudson) plant in Atatürk University Campus (Erzurum); between May and September in 2016 and 2017. T. saltans on this elm species was identified for the first time in this study. Elm tip shoots were taken from the area at 4 days intervals and brought to the laboratory condition and adults and nymphs counts were made in this study. In addition, predator species were collected with the help of aspirator, atrap and Japanese umbrella. Pre-adult periods of predator species were brought to the laboratory together with the shoots and adult outputs were obtained by culturing. At the end of the study, T. saltans in July 27 (56.83; adult+nymph), 4 August (52.32, adult+nymph) and 24 August (47.66, adult+nymph) in 2016, and 12 August (39.36 adult+nymph) in 2017, has reached the highest number of individuals per leaf. A total of 12 predators from 4 Coccinellidae (Adalia bipunctata (L.), Adalia fasciatopunctata revelieri Mulsant; Coccinella septempunctata (L.), Harmonia quadripunctata (Pontoppidan) of Coleoptera; 1 Anthocoridae (Orius horvathi Reut.), 1 Nabidae family (Nabis pseudoferus Rem.) of Hemiptera; 5 Syrphidae (Episyrphus balteatus (De Geer), Eristalis pratorum (Meigen), Sphaerophoria rueppelli (Wiedemann), Sphaerophoria scripta (L.), Syritta pipiens (L.), Syritta pipiens (L.) of Diptera; 1 Chrysopidae (Chrysoperla carnea (Stephens)) of Neuroptera were identified in this study. T. saltans for all of these species is determined as the new host for the first time in this study in Turkey. It is great importance to consider these predators in these insect-control studies. 2020, 79 page