T4 küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde primer cerrahi ile neoadjuvan sonrası cerrahi tedavinin karşılaştırılması
Comparison of primary surgery and post-neoadjuvant surgical treatment in t4 non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 619202
  2. Yazar: OĞUZHAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HASDIRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: KHDAK, Lobektomi, Neoadjuvan, Pnömonektomi, Radyoterapi, Lobectomy, Neoadjuvant, NSCLC, Pneumonectomy. Radiotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, küçük hücre dışı akciğer kanserlerinde (KHDAK) lokal ileri hastalık olan T4 tümörlere neoadjuvan tedavinin etkisinin araştırılması, direkt cerrahi yapılan hastalar ile neoadjuvan tedavi sonrası cerrahi yapılan hastaların survey ve diğer sonuçlarının analizini yapıp etkin tedavi yöntemini belirlemektir. Materyal ve metod: Kliniğimizde son on yıl içinde T4 KHDAK tanısı ile cerrahi yapılmış olan 71 hastaya HBYS üzerinden ulaşıldı. Patoloji sonuçları elde edilerek hastalar direkt cerrahi ve neoadjuvan sonrası cerrahi olarak iki farklı gruba ayrıldı. Bu iki grubun cerrahi sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların, %88,7'si erkek cinsiyette olup ortalama yaş 57,9±9,6 yıl olduğu, neoadjuvan tedavi uygulanan grupta mortalite oranının anlamlı şekilde daha düşük olduğu tespit edildi. Mortalite üzerine en etkili faktörlerin yaş ve neoadjuvan tedavi uygulanma durumu olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda neoadjuvan tedavinin mortaliteyi azalttığı gözlemlenmiş olup uygun olan hasta grubunda cerrahi rezeksiyon öncesi neoadjuvan tedavinin uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of neoadjuvant therapy on locally advanced T4 tumors in non-small cell lung cancers (NSCLC), analyze the survey and other results of patients who underwent direct surgery and patients who underwent surgery after neoadjuvant therapy, and to determine the effective treatment method. Materials and methods: In our clinic, 71 patients who underwent surgery with the diagnosis of T4 NSCLC in the last ten years were reached via Hospital Information Management System. The pathology results were obtained and the patients were divided into two different groups as direct surgery and post-neoadjuvant surgery. Surgical outcomes of these two groups were compared. Results: It was determined that 88.7% of the patients were male and the mean age was 57.9±9.6 years, and the mortality rate was significantly lower in the neoadjuvant group. Age and neoadjuvant treatment were found to be the most effective factors on mortality. Conclusion: In our study, it was observed that neoadjuvant therapy reduced mortality, and it is recommended to apply neoadjuvant therapy before surgical resection in the appropriate patient group.