İdari işlem veya eylem yapılması için idari makamlara başvuru ve sonuçları
Application and results of administrative authorities for administrative procedure or action
- Tez No: 619203
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari başvuru, zorunlu başvuru, ihtiyari başvuru, idarenin sükûtu, zımni ret, zımni kabul, Administrative Application, Mandatory Application, Discretionary Application, Silence Of Administration, İmplied Rejection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında idari işlem ve idari eylemin tanımlarına değinilerek, idarenin tek yanlı ve iki yanlı idari işlem ve eylemin yapılmasına ilişkin, idari makamlara ilgili kişilerin başvuru şekilleri ve işleyen süreç bağlamında idarenin kararını sarih veya zımni olarak beyanlarına, İdari Yargılama Usulü Kanununun ilgili kişilere tanımış olduğu yasal sürelere ve yasal süre içerisinde davanın ilerleme şekillerine göre ilgililerin haklarına değinilmiştir. Bu kapsamda, bir idari işlem veya idari eylemin yapılması için, İdari Yargılama Usulü Kanununun 10'uncu maddesi gereğince yasal sürecin hangi şartlarda işletildiği, adı geçen yasa uyarınca, idarenin yasal süreler içerisinde sessiz kalması, kesin cevap vermemesi veya yapılan başvurulara cevap vermesi halinde ilgili kişilerin hangi yönde ilerlemesi gerektiği konuları ele alınmıştır. Aynı zamanda, İdari Yargılama Usulü Kanununun 10'uncu maddesinin vergi hukuku alanında özel uygulaması olan Gümrük Vergisi Kanununa, bu kapsamda Gümrük İdaresi ve mükellefler arasında çıkan vergi uyuşmazlıklarına ilişkin çözüm yollarına; buna bağlı olarak uzlaşma veya itiraz yollarına başvuru yapacak olan tarafların yasal süreleri ve başvuru şekilleri hakkındaki konuları incelenmiştir. İdari Yargılama Usulü Kanununun 11'inci maddesi ile üst makamlara başvuru şekilleri ve dava süreleri ile ilgili bilgilere yer verilmiş ve Danıştay kararları ışığında, adı geçen Kanunlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by referring to the definitions of administrative action or administrative action within the scope of the Code of Administrative Procedure (CAP), declarations of the administrative decisions expressly and implicitly by administrative authorities in relation to the unilateral and bilateral administrative acts and actions in the context of the application procedures and the process and the rights concerned people according to the legal periods of case in legal process and legal terms which is granted by CAP have been examined in detail. In this context, in order to carry out an administrative act or administrative action, in compliance with Article 10 of Code of Administrative Procedure, some topics such as under which conditions legal process is operated, in accordance with the CAP, keeping silence of administration within the legal period, not to respond to the final application or respond to the applications which direction it should proceed have been expressed. At the same time, the Customs Tax Law, which has a special application in the field of tax law within the context of Article 10 of the Code of Administrative Procedure, provides solutions to the tax disputes between the customs administration and taxpayers; accordingly, the legal deadlines and forms of application of the parties that will apply for settlement or appeal are examined. Some in formations such as article 11 of Code of Administrative Procedure and application forms for higher authorities and the duration of lawsuits exist in the study and laws which mentioned were examined in the light of the decisions of the Council of State.