Üsküdar Kadılığı sicillerinden Üsküdar Mahkemesi Münâkehat ve Müfarekat 275 numaralı 1332 tarihli Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
The evaluation and transcription of the Marriage Registration Book from Üsküdar Judiciary Office, with the registration number 275 and year 1332
  1. Tez No: 619205
  2. Yazar: ELİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHALUK MEHMET ÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Nikâh, Mehir, Talak, Kadı, Medeni Hukuk, Nikâh Defteri, Münakehât ve Müfarekat Defteri, Marriage, Mehir, Talak, Kadı, Civil Law, Family Registration Book, Münakehat and Müfarekat Books
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
İnsanlığın oluşumundan itibaren bütün toplumlarda aile kutsal bir kurum olmuştur. İnsanlık geliştikçe aile kavramı gelişmiş ve daha çok ön plana çıkmaya başlamıştır. Toplumun en küçük birimi olan aile bulunduğu toplumun dini, kültürü, ekonomik ve siyasi yapısından etkilenerek bugünkü şeklini almıştır. Bu sebepten dolayı farklı kültürlerde farklı aile tipleri görülmektedir. İslam dini Tük aile yapısının oluşmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak İslam dinine uygun evlilikler yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin zaman içerisinde gelişmesi ve nüfusun artması, yapılan evliliklerin belirli bir düzen içerisinde kaydedilmesi ihtiyacını oluşturmuştur. Yapılan evlilikler, münâkehat ve müfarekat defterlerine kaydedilmiştir. Böylece kimin kiminle evli olduğu bilinmiş ve daha sonra boşanma durumunda olabilecek karışıklıklar önlenmiştir. Bu tez, Osmanlı İstanbul'undaki Üsküdar kadılığına ait bir nikâh defteri olup 1246-1285 yılları arasındaki nikâh kayıtlarını içermektedir. Çalıştığımız defter Tanzimat Dönemi'ni de kapsadığı için oldukça ilgi çekicidir.
Özet (Çeviri)
Family has always been a sacred institution in all communities since the existence of mankind. As the mankind improved, the family concept also impraved and became prominent. Family, which is the smallest unit of the society, has always been inflevenced by the religion, the culture, the ecoonomic and political structure of the society and has taken ist present form today. Therefore, its quite natural to observe that there are different family structurer in different societies. The religion of Islam of has always played an important role in the formation of the Turkish Family structure. Thus, marriages have always been arranged in accordance with the basic principles of Islam. The development of the Ottoman Empire and the drastic increase in its population made it inevitable to record marriages in the marriage registration book. All the marriages were registered in marriage and divorce registration books. By officially keeping track of all marriages, the problems that might be faced in caseof divarce were prevented. This dissertation is about marriage registration book belonging to Üsküdar judiciary Office in Ottoman era and includes the records of marriages between the years 1246-1285. The book that is being analyzed might be intriguing since it belong to“Tanzimat”reform era.