Fizik öğretiminde farklılaştırılmış öğretim kullanılmasının öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine etkisi ve öğretmen görüşleri
Using differentiated instruction in physics education effects on scientific process skills of students and teacher views
- Tez No: 619213
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: farklılaştırılmış öğretim, fizik öğretimi, bilimsel süreç becerileri, differentiated instruction, physics teaching, scientific process skills
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; dokuzuncu sınıf fizik dersinde öğrencilerin, sahip oldukları bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak yapılan farklılaştırılmış öğretimin, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmasına olan etkisi araştırmaktır. Aynı zamanda öğretmenlerin bilimsel süreç becerileri ve farklılaştırılmış öğretim ile ilgili görüşleri incelenmektedir. Yöntem: Araştırmada eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Uygulama Erzurum ilinde bir devlet lisesinde dokuzuncu sınıfta öğrenim gören 21 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çalışma Yaprakları, Bilimsel Süreç Becerileri Testi, Açık Uçlu Sorular, Öğretmen ve Öğrenci Günlükleri kullanılmıştır. Veri analizinde bağımlı gruplar t testi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada öğrencilere çalışmanın başında ve sonunda uygulanan BSB testinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışma yapraklarından elde edilen bulgulara göre öğrencilerin bilimsel süreç becerileri zamanla gelişim göstermiştir. Öğretmen günlüklerinde göre öğrenciler bazı etkinliklerde zorlasa da etkinliklerden keyif almışlardır. Sonuç: Araştırmada fizik dersinde öğrencilerin, sahip oldukları bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak yapılan farklılaştırılmış öğretimin, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmasına olan etkisi araştırılmıştır ve sonuç olarak farklılaştırılmış öğretimin öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to investigate the effect of differentiated instruction on the students' acquisition of scientific process skills in the ninth grade physics course considering the individual differences they have. At the same time, teachers' views on scientific process skills and differentiated instruction were examined. Method: Action research method was used in the study. The study was conducted with 21 students in ninth grade at a public high school in Erzurum. Worksheets, Scientific Process Skills Test, Open-ended Questions, Teacher and Student Diaries were used as data collection tools. Paired samples t test and descriptive analysis were used for data analysis. Findings: A significant difference was found in the BSB test applied to students at the beginning and end of the study. According to the findings obtained from the worksheets, the scientific process skills of the students have improved over time. According to the teacher diaries, the students enjoyed the activities even though they had difficulty in some activities. Result: In the study, the effect of differentiated instruction on students' gaining scientific process skills was investigated by taking into consideration the individual differences of students in physics course and as a result, it was concluded that differentiated instruction improved students' scientific process skills.