Türkiye'nin ekonomik göstergeleri doğrultusunda yükseköğrenim öğrencilerinin sorunları ve geleceğe yönelik beklentileri: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi örneği
In line with Turkey's economic indicators the problems of higher education students and their future exceptations: Example of Kutahya Dumlupinar University
- Tez No: 619216
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Economics, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Gençlik Sorunları, Ekonomi, İşsizlik, Eğitim, Youth, Youth Problems, Economy, Unemployment, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Ekonomik sistemde meydana gelen gelişmelerin eğitim sistemine doğrudan ya da dolaylı olarak etki ettiği bilinmektedir. Bu noktadan hareketle, Türkiye'nin mevcut ekonomik göstergelerinin yükseköğrenim öğrencilerin mevcut durumlarında ve geleceğe yönelik beklentileri üzerinde çeşitli etkiler yarattığı düşünülmektedir. Türkiye'nin eğitim sisteminde, özellikle de yükseköğretim sisteminde meydana gelen değişimlerin öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler, öğrencilerin geleceğe karamsar bakmalarına neden olmaktadır. Dünya genelinde genç nüfus oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye'de, ekonomik olarak gelişmişlik düzeyinde önemli adımlar atılmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde genç nüfusun beklentileri, yaşanılan dönemin şartlarına göre farklılıklar göstermektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de refah düzeyinin belli oranlarda artmasıyla nüfusun beklenti ve isteklerinde de önemli ölçüde değişimler ortaya çıkmaktadır. Gerçekleştirilen değişimlerle birlikte genç nüfusun özellikle de üniversite gençliğinin; eğitim, ekonomi ve sosyo-kültürel alanlarındaki beklentileri de artmaktadır. Ekonomik yönden gelişmiş ya da gelişmek üzere olan ülkelerde ortaya çıkan en önemli konuların başında gençlerin, özellikle de eğitim hayatına devam eden gençlerin ekonomik özgürlüğe ve üst düzey refah seviyelerine ulaşma gibi istekleri bulunmaktadır. Ekonominin gelişmesi ve beraberinde eğitim düzeyinin yükselmesi öğrencilerin geleceğe daha kararlı bakmaları için umut oluşturmaktadır. Peki; temel ekonomik göstergeler doğrultusunda, Türkiye'nin ekonomik durumu nasıldır? Ekonomik göstergelerin genç nüfus üzerindeki etkileri nelerdir? Ülkenin ekonomik durumu öğrenciler üzerinde nasıl bir etki yaratmaktadır? Türkiye'de genelde eğitim sistemi, özelde ise yükseköğretim sisteminin durumu nasıldır? Üniversite öğrencilerinin eğitim sisteminde yaşadığı sorunlar nelerdir? Üniversite öğrencilerinin, eğitimleri boyunca yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm önerileri nelerdir? Gençlerin gelecekten beklentileri nelerdir? Türkiye'de yükseköğrenim gençliğinin eğitim sistemine yönelik düşünceleri ve eğitim sisteminden beklentileri nelerdir? Bu çalışma belirtilen soruların cevapları üzerine olacaktır.
Özet (Çeviri)
It has been known that developments occurring in economic system influence educational system directly or indirectly. From this viewpoint, it has been considered that current economic indicators of Turkey create various effects on current situation and future expectations of higher education students. Negative effects on students of changes occurring in educational system of Turkey. Especially in higher educational system, has caused that students are pessimistic about future. In Turkey, one of the leading countries that has the highest young population rate all around the World, ıt has been taken remartable steps in economic development level. Expectations of young population in developing countries differ according to current conditions. As in developing and developed countries, changes occurtion with improvements in a certain extent of welfare level in Turkey, too. Along with the changes performed; educational, economical and socio-cultural expectations of young population, especially in university students, are increasing. In economically developed or about to develop countries, one of the most important issues is expectations, like reaching the highest point of welfare level and economical freedom, of youths, especially those who continue to study. Economical development and with the improvement of educational level create a hope for looking at future distinctly. How is Turkey's economical situation in line with economical indicators? What are the effects of economical indicators on young population? How does the economical situation of the country create on effect on students? How is the system of education ingeneral and the situation of higher education system in particular? What are the problems of university students in the system of education? What are the solution offers of university students related to the experienced problems during their education? What are the expectations of youngs about the future? What are the expectations about the system of education and higher education youth's thoughts related to the system of education in Turkey? This study will be related to the answers of stated questions.