Effectivenes of oral repated reading on the fluency and comprehension in English of children with autism (CWA)
Sözlü tekrar eden okumaların, otizmli çocukların (CWA) İngilizcelerinde akıcılık ve anlamalarına etkileri
  1. Tez No: 619217
  2. Yazar: CUMHUR TEKŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizmli Çocuklar, Sözlü Okuma Tekrarları, Okumada Akıcılık, Dil Öğrenme, CWA, Oral Reading Repetition, Reading Fluency, Language Learning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çalışma, otizmli çocuklara İngilizce öğretirken sözlü tekrarlarla yapılan okumanın onların İngilizce öğrenmedeki faydasını ve bu bulgular sayesinde İngilizce öğretim materyalleri geliştirilerek İngilizce öğretmenlerinin ders planları oluşturabilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Amerika Otizm Derneği (ASA) (2006)'ne göre otizm, %10 ila %17'lik tahmini yıllık büyüme ile dünyadaki en hızlı büyüyen gelişimsel hastalıktır. Başka bir deyişle her gün Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) olan kişilerin sayısı artmakta ve bunların birçoğu, ne özel bir eğitim alma, ne de İngilizce öğrenme şansına sahip olabilmektedirler. Dahası, bu bireylerin pek çoğu devlet okullarında normal öğrencilerle okumaya devam etmek durumundadırlar. Bu çalışma, Kütahya Şehitler İlkokulunda okuyan, doktorlar tarafından hafif otizm teşhisi konulmuş ama konuşma – okuma bozukluğu çeken 3 erkek öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrenciler çocuk doktoru tarafından hafif-orta derece otizm'li olarak tanılanmış ve yaşları sırasıyla 8, 9 ve 8 şeklindedir. Araştırmacı; Dolch Side Word Testini ve Woodcock – Jonhson testini (1948) bu Otizmli öğrencilerin, okuma ve öğrenme becerilerini ölçmek için bir araya getirdi. Burada öğrencilerin okuma performansı ile aynı zamanda bilişsel süreçlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu işlem; öğrencilerin İngilizce kelimeleri okuması, tanıması ve kavramasını ölçen, araştırmacı tarafından bu çalışma için geliştirilen informal bir ölçme tekniğidir. Sonuçlar Word Recognition (WR) ile formüle edilerek yüzdelik dilimler halinde tablolaştırılmıştır. Son olarak Otizmli öğrencilerin, öğrenme düzeylerini tanılamak için Gickling ve Armstrong tanılama tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, sözlü tekrarlanan okumaların, otizmli öğrencilere belirli bir metinde İngilizce akıcılık ve kavrama yeteneğini ve İngilizce'de genel akıcılık ve anlama becerisini arttırmada etkili bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the effectiveness of oral repeated reading on children with autism while teaching English. Its findings might serve a basis for the development of reading instructional materials in English and help English teachers prepare related lesson plans for such in paired students. According to the Autism Society of America (ASA; 2006), autism is the fastest growing developmental disability with projected annual growth of 10% to 17%. Every day the number of people with Autism Spectrum Disorder (ASD) is increasing and most of them have the chance neither to have a special education nor to learn English. What's more, most of them should go on studying with the other normal students in public schools. The researcher only ventured to study 3 male student respondents enrolled in Kütahya Şehitler Primary School who were medically diagnosed with autism with speech disfluencies and learning / reading comprehension problem. These students have been diagnosed as mild autism children by paediatricians and the students were aged between 8, 9 and 8 respectively. The researcher combined Dolch Sight Word Test (1948) and the Woodcock – Johnson Test to measure learning and reading abilities of these CWA. It was aimed to evaluate students' cognitive processes as well as their reading performance. Developed by the researcher specifically for the present study, this informal measurement technique can assess the students' comprehension, vocabulary and word identification skills in English. The results were calculated by the Word Recognition (WR) test formula and displayed on tables in percentages. Finally, to determine CWA's reading levels Gickling and Armstrong measuring technique was used. Test results of the study showed that oral repeated reading technique can be effectively used with students with autism to increase their reading fluency and comprehension of the vocabulary in English and as an intervention to increase overall fluency.