Attila İlhan'ın Aynanın İçindekiler roman serisinde toplumsal değişme
Social change in Attila İlhan's novel series Aynanın İçindekiler
  1. Tez No: 619226
  2. Yazar: ŞEYMA BALIKCIGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Attila İlhan, Edebiyat Sosyolojisi, Toplumsal Değişme, Aynanın İçindekiler, Attila Ilhan, Sociology of Literature, Social Change, Aynanın İçindekiler”
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, Attila İlhan'ın“Aynanın İçindekiler”serisindeki Dersaadet'te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Yaraya Tuz Basmak, Bıçağın Ucu ve Sırtlan Payı romanları aracılığıyla Türkiye'deki toplumsal değişme olgusu incelenmiştir. Değişim her toplumun karşılaştığı bir olgudur. Bu nedenle toplumbilimlerinin temel konusu haline gelmiştir. Romanların toplumdan izler taşıdığı düşünülerek edebiyat sosyolojisinin verdiği imkânlarla Türkiye'deki değişme romanlar üzerinden analiz edilmiştir. İlhan da Türkiye'nin modernleşme sürecinde meydana gelen olaylara kayıtsız kalmayan bir düşünür, aydın ve edebiyatçıdır. Diğer tüm eserleri ve başta yazdığı edebi eserlerle de dönemin Türkiye'sini ele alarak yakın dönem tarihine ışık tutmuştur. Aynanın İçindekiler serisindeki romanlarında da 1908 ve 1960 yılları arasında gerçekleşen olayları ele alan İlhan, toplumsal gerçekçi bir gözle okuyucuya toplumsal değişme izleklerini sunmuştur. Bu nedenle modernleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan toplumsal değişme romandan ve romanın karakterleri üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the phenomenon of social change in Turkey has been analyzed through the novels of Attila Ilhan; Dersaadet'te Sabah Ezanları, O Karanlıkta Biz, Yaraya Tuz Basmak, Bıçağın Ucu ve Sırtlan Payı in“Aynanın İçindekiler”series. Change is a phenomenon that every society faces. For this reason, it has become the main subject of sociology. Considering that novels carry traces from society, with the opportunities provided by literature sociology change in Turkey has been analyzed through novels. Ilhan is a writer, thinker and intellectual who is concerned about the events that took place during Turkey's modernization process. In his all and literary works, handling Turkey of the period, he shed light on the recent history of the period. In the novels of“Aynanın İçindekiler”series Ilhan discussed the events that took place between 1908 and 1960 and presented the reader with a social realistic vision the traces of social change. For this reason, Social Change emerged as a result of modernization has been tried to be explained through the novel and the characters of the novel.