Toplumsal hareketler bağlamında Gezi Parkı olaylarının medyaya yansımaları
Subject: The Gezi Park events and the media prespective in the context of social movements
- Tez No: 619225
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gezi Parkı, Toplumsal Hareket, Kitle, İdeoloji, Sosyal Medya, The Park Gezi, Social Movement, Mass, İdeology, Violence, Authoritarianism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
'Toplumsal Hareketler Bağlamında Gezi Parkı Olaylarının Medyaya Yansımaları' adlı bu çalışmamda sosyolojinin önemli bir konusu olan toplumsal hareketlerin Türkiye'deki etkisi ve Gezi Parkı Olaylarının Türkiye'yi nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Yeni toplumsal hareketler yeni iletişim teknolojileri sayesinde örgütlenmekte ve yayılmaktadır. Yaşadıkları olaylar karşısında toplumlar tepkilerini farklı yollarla ortaya koymaktadırlar. Miting, protesto, sosyal medya örgütlenmeleri vb. Sosyolojinin önemli konularından biri Toplumsal hareketlerdir. Toplumsal Hareketleri birçok sosyolog farklı şekilde tanımlamıştır. Toplumlar yaşamış oldukları hadiseler karşısında tepkilerini çeşitli yollarla ortaya koymaktadırlar. Miting, protesto ve sosyal medya örgütlenmeleri gibi. Gezi Parkı Olayları yeni toplumsal hareketlerin eylemsel tanımlamasına uygun görüntü sergilemiştir. Bu eylemler sadece meydanlarda gerçekleşmemiştir. Yine bu eylemler, siyasal partilerden ziyade, hareketlerin amaçları doğrultusunda kamuoyu ve medya desteği sağlamaya çalışmıştır. Dünya çapında ve Türkiye'de sayıları her geçen gün artan toplumsal hareketlerin birliği sağlama, haberleşme ve organize olma gibi faaliyetlerini kolaylaştırma amacıyla sosyal medyayı kullanma önemi daha da artmaktadır. Özellikle bilgisayar ve bilgisayar donanımıyla internet, iletişim serüvenini ontolojik bir dönüşüme uğratmakla kalmayıp, toplumsal yapının bütün unsurlarına dokunarak yatay ve dikey bütün geçişlerin yönünü değiştirmektedir. Bu yönüyle insanlık tarihinde varlığının çok yeni olmasına karşın internet, hiçbir alan ve konuyla sınırlandırılamayan, bütün dünyanın sınırlarını aşarak yepyeni bir ortamın oluşmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this work it is emphasized the effect of social movement as an important subject of sociology in the context of social movements, which is called 'the Gezi Park Events in Turkey, and how it affected Turkey. New social movements have been organized and spread through the means of new communication technologies. Societies respond in different ways to the events they are experiencing. Protests, rallies, social media organizations, etc. Gezi events/movement have presented images that fit the definition of the 'new' social movements. It is obvious that these particular events did not become reality only at squares. These events/movements, beyond political parties, had in aim to provide public and media support. The social movements whose number is increasing world wide, as well as in Turkey, use the social media effectively to bring the people together. The computer and the internet have changed the level of communication and have changed the societal structure as well. From this aspect, although the internet is new in the history of humanity, it has overcome all borders and created a new environment and reality.