Kentsel dönüşüm bağlamında sosyal dönüşüm: Kütahya İnköy Mahallesi İnköy Toplu Konutları örneği
Social transrormation in the context of urban transformation: Kütahya İnköy Mahallesi İnköy Toplu Konutları sample
  1. Tez No: 619231
  2. Yazar: ZÜBEYDE GÜLLÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentsel Dönüşüm, Sosyal Dönüşme, Sosyal Yapı, Urban/ city, Urbanization, Urban Transformation, Social Transformation, Social Structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kentler toplum tarafından oluşturulmuş aynı zamanda toplumu değiştirmiş ve uzun süreçte toplumun dönüşmesine neden olmuş bir toplumsal yerleşme birimidir. Kentler tarihsel süreçte sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziksel anlamda değişmeler yaşamış ve bu süreç zarfında bazı kentsel alanlar yıpranmıştır. Bu yıpranmalar karşısında dünyada İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Türkiye'de ise 1980'ler sonrasında önem kazanan Kentsel Dönüşüm Projeleri, kentlerin yeniden planlanmasını, yapılanmasını ve halkın ihtiyaçlarına göre şekil almasını sağlayarak, gereksinim haline gelmiştir. Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Projesinin sadece gecekondu alanlarını hedef aldığı ve genellikle başarısız olduğu algısı oluşmuştur. Bu çalışmanın amacı, kentsel dönüşüm uygulanmasının toplumun ihtiyacına göre değişerek kentleri daha yaşanılır hale getirdiği ve aynı zamanda hem kenti hem de toplumu dönüştürerek yeni bir yaşam alanı oluşturduğunu iddia ederek, irdelemeye çalışmaktır. Araştırmada, Kütahya İnköy Mahallesi İnköy toplu konutlarında ikamet eden 30 kişi ile derinlemesine mülakat görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında, mahallede yaşayan bireylerin şehir hayatından daha sakin, refah bir yaşam kalitesine sahip olduğuna, şehirden uzak olmanın dezavantajlarının yaşandığı, apartmanlaşma ve site hayatının mahalle ve komşuluk kültürünü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urbans are social settlements that are created by the society and at the same time they have changed it and in the long term, they have formed the community .Urbans have lived socio-cultural ,economic and physical changes in their historical process and during this process some urban areas have gotten worn out.As a result of this, in the World,after the Second World War , in Turkey ,after 1980s urban transformation projects have become a need by urban replanning, restructuring of cities and enabling these projects to take shape according to people 's needs.In Turkey ,it is occured that urban transformation projects only aim the slum areas and generally they fail.This survey's aim is to investigate by chancing urban transformation application according to the needs of society and making the urban more livable and at the same time by claiming that it form a new living space by transforming both urban and the society.In this search in-depth interview method is used with 30 people lived in Kütahya İnköy Mahallesi İnköy Toplu Konutları. At the research results it is concluded that ,people living in the neighborhood have calmer and a better quality of life ,living the disadvantages of being away from the city, the apartment blocks and sites effect neigbourhood and neihbourhood culture.