Kamu güvenliği açısından kentsel suçlar: Kütahya madde bağımlılığı örneği
Urban crimes in terms of public safety: Example of substance addiction in Kütahya
  1. Tez No: 619232
  2. Yazar: EMRE HAN BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlık, Uyuşturucu Maddeler, Kentsel Suçlar, Kamu Düzeni, Addiction, Drugs, Urban Crimes, Public Order
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Uyuşturucu maddelerin varlığı ve etkileri insanlar tarafından binlerce yıldır bilinmekte ve uyuşturucu maddeler toplumdan topluma çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak, günümüzde uyuşturucu madde sorunu birçok nedene bağlı olarak insanlık için şimdiye kadar hiç olmadığı derecede büyük bir problem haline dönüşmüştür. Bu durum üzerinde dünyanın ekonomik, sosyal ve teknolojik imkânlarında ve yapısında meydana gelen değişikliklerin etkili olduğu söylenebilir. Uyuşturucu maddelerin çeşitliliği ile piyasada ucuz ve kolay bir şekilde bulunabilirliğini artırmasının yanında, kimyasallarla sentezlenerek elde edilen yeni maddelerin varlığı da, bağımlılığın şiddetini ve kişi üzerinde yaratmış olduğu fiziksel ve psikolojik tahribatın etkilerini kontrolsüz bir şekilde yükseltmektedir. Endüstri devrimi ile birlikte kentleşme hızlı bir artış göstererek sosyolojik bir boyut da kazanmıştır. Bu durum heterojen yapıya bürünen kentlerde suç oluşumu ve güvenlik ihtiyacına dair birçok yeni önlemin alınmasını zorunlu kılmıştır. Uyuşturucu madde suçlarının ve madde bağımlılığının yaşamış olduğumuz son yüzyıl içerisinde insanlık için büyük bir tehdit olduğu bilinci ile uluslararası camiada birçok anlaşma ve işbirliği akdi imzalanmıştır. Bağımlılıkla mücadele edebilmek adına siyasal, hukuki, sosyolojik, psikolojik, kriminolojik, biyolojik ve coğrafi alanlarda yapılan çalışmalar ve araştırmalarla, bağımlılığın nedenleri ve sonuçları hakkında görüşler analiz edilerek en verimli politik hamleler belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalarda genel kanılar içeren küresel çıkarımların ışığında, bölgesel eylem ve stratejik planların çıkarılması gerekmektedir. Her bölgenin kendine has özellikleri göz önünde bulundurularak ortaya koyulacak politik hamleler, zaman, emek ve ekonomik zayiatı engelleyerek başarıyı mümkün kılacaktır.
Özet (Çeviri)
The existence and effects of drugs have been known by people for thousands of years and they are used for various purposes from society to society. But today, due to many reasons, drug substance problem has turned into a very big problem for humanity that has never been before. It can be said that, the changes that occur in the world's economic, social and technological opportunities and structures are effective on this situation. In addition to raising the variety of drugs and their availability in the marketplace, the existence of new materials derived from the synthesis of chemicals raises the severity of addiction and physical and psychological destruction on the individuals. With the industrial revolution, urbanization has showed rapid change and it also gained a sociological dimension. This situation made it obligatory to take many new precautions in terms of criminal issues and security needs in heterogeneous cities. In international community, there has been signed many consensuses and agreement contracts with the awareness of the treats of drug and drug addiction for the humanity in the last century. In order to struggle with the addiction, the most productive political move has been tried to find by analyzing the views of reasons and results of addiction with the help of studies and searches in the fields of political, legal, sociological, psychological, criminological, biological and geographical. It is necessary to find regional action and strategic plans in the light of global deductions that include general conclusions. Political moves, which are presented by taking into consideration the qualities of the each region, will make the success possible by hindering the loss of time, effort and economy.