Kripto para biriminin ekonomik göstergelere etkisi
The impact of crypto currency on economic indicators
  1. Tez No: 619233
  2. Yazar: CENNET GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BEHDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Para Birimi, Birim Kök Testi, EĢ BütünleĢme Analizi, Nedensellik Analiz, Ekonomik Göstergeler, Krypto Currency, Unit Root Test, Cointegration Analysis, Causality Analysis, Economic Indicators
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde, geleneksel para sistemlerine ek olarak Kripto para birimleri ortaya çıkmış ve yaygın bir kullanım alanına sahip olmuştur. Bu kripto paralar, yüksek getiri ve hızlı aktarım özelliklerine sahip olması nedeniyle ilgi odağı haline gelmiştir. 2009 yılında ortaya çıkan kripto para birimlerinin işlem hacmi gün geçtikçe artmakta, pek çok ticaret kolunda reel paraların yerini almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kripto para biriminin Türkiye ekonomisindeki ekonomik göstergelere olan etkisini ekonometrik testlerle ortaya koymaktır. Bu amaçla serbest piyasalarda en yüksek hacimli 6 adet kripto para birimi (bitcoin, ethereum, litecoin, dash, bitcoincash, ripple), altın, tahvil, gecelik repo, petrol ve bist100 değişkenleri kullanılarak Dickey Fuller testi ile serilerin durağanlığı araştırılmış, durağanlaştırılmış serilerde değişkenlere Johansen eşbütünleşme analizi ve Granger nedensellik analizi uygulanarak değişkenler arasındaki uzun dönem denge ilişkisi ve neden-sonuç ilişkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, in addition to traditional currency systems, crypto currencies have emerged and have had a wide utilization area. These crypto currencies have become the focus of interest because of their high returns and fast transfer. The trading volume of the crypto currencies that emerged in 2009 have been increasing day by day, and have been replacing cash in many trading branches. The aim of this study is to determine the impact of the krypto currency on the economic indicators in the Turkish economy by using econometric tests. For this purpose, the stability of the time series in the free markets have been researched with Dicket Fuller test by using the 6 crypto currencies having the highest volume(Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, Bitcoincash, Ripple), gold, bonds, overnight repo, oil and bist100 variables. The long term balance relationship and the cause-and-effect relationsip of the variables have been demonstrated by applying Johansen co-integration analysis and Granger causality analysis to stationary time series.