Emniyet hizmetlerinin sunumunda düalist yapı sorunsalı: Adli ve idari kolluk
Problem of dualist structure in providing security services: Judicial and administrati̇ve law enforcement
  1. Tez No: 619234
  2. Yazar: TAHİR DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİZAMETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kolluk Hizmetlerinde Etkinlik, Adli Kolluk, İdari Kolluk, Forensic law enforcement, administrative law enforcement, effective in law enforcement services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmada adli ve idari kolluk hizmetlerinin aynı birimler tarafından yerine getirilmesinde yaşanılan aksaklıklar ele alınmıştır. Çalışma kapsamında mukayeseli hukukta ve Türkiye'de kolluk yapılanmaları incelenmiş ve mevcut kolluk yapılanmasının pratikte ortaya çıkardığı etkiler tartışılmıştır. Kolluk teşkilatları tarafından yürütülen görevler, suç işlenmesinden önce idari kolluk görevleri ve suç işlenmesinden sonra adli kolluk görevleri olarak ikili bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Farklı mercilerin yönetimi altında yürütülen bu faaliyetler günümüzde aynı kolluk birim ve personeli tarafından yerine getirilmektedir. Farklı yasal düzenlemelere dayalı olarak, farklı mercilerin yönetimi altında yürütülen bu faaliyetlerin aynı kolluk personelinin şahsında birleşmesinin hizmetin etkinliğine engel olduğu yönünde fikirler ileri sürülerek müstakil olarak adli mercilere bağlı adli kolluk teşkilatının kurulması gerektiği ileri sürülmektedir. Çalışma kapsamında adli ve idari kolluk hizmetlerinin aynı birimler tarafından yerine getirilmesinin etki ve sonuçları nelerdir sorusuna cevap aranmış ve kolluk hizmetlerinin daha etkin yürütülmesi konusundaki öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada durum araştırması yöntemi kullanılmış olup gelişmiş ülke örnekleri ve Türkiye'de kolluk yapılanmasında adli-idari kolluk ayrımına dair problemler Emniyet Genel Müdürlüğü özelinde ele alınmış ve olası çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the deficiencies experienced in the fulfillment of the judicial and administrative law enforcement services by the same units are discussed. İn this scope of work in comparative law and law enforcement structuring in Turkey are reviewed and affects of existing law enforcement structures that revealed the practice was discussed. The duties carried out by law enforcement agencies are subject to a double separation as judicial police functions which works after committing a crime and administrative police functions which works before commiting a crime. These activities, which are carried out under the management of different authorities, are carried out by the same law enforcement units and staff. Based on different legal regulations, it is argued that the establishment of the judicial police unit which is attached to the judicial authorities as a separate party, by putting forward the ideas that the unification of these activities carried out under the management of different authorities in the presence of the same law enforcement personnel prevents the effectiveness of the service. İn this scope of study the answer to question“What are the impacts and consequences of performing the judicial and administrative law enforcement services by the same units?”was sought and recommendations have been made to put forward more effective enforcement of law enforcement services. İt was used the case research method in this study, in developed countries and Turkey about judical-administrative law enforcement separation problems dicussed in context to Emniyet Genel Müdürlüğü and put forward recommendations about possible solutions.