Emin Hilmi'nin Muhakeme-i Ye's ü Emel eseri (İnceleme-metin)
Emin Hilmi's Muhakeme-i Ye's ü Emel (Analysis-text)
- Tez No: 619263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ KIZILTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Emin Hilmi, Münâzara, Muhakame-i Ye's ü Emel, Emin Hilmi, Debate, Muhakame-i Ye's ü Emel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasının konusu, Trabzonlu Emin Hilmi'nin Muhakeme-i Ye's ü Emel adlı münâzara türündeki eseridir. Tez çalışması giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde münâzaranın tanımı yapılmış, Türk edebiyatında yazılan münâzaraların isimlerine yer verilmiştir. Birinci bölümde, müellifin hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, eserin muhtevası, üslup ve dil özellikleri, eserde yer alan şahsiyetler, atasözleri, deyimler, kelâm-ı kibârlar, ayetler, hadisler ve mazmun kısımlar genel hatlarıyla tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Sözlük bölümünde ise metinde geçen Arapça ve Farsa kelimelerin anlamları verilmiştir. Tezin sonuna yararlanılan kaynakları göstermek amacıyla yardımcı kaynaklar olarak ekleme yapılmıştır. Ayrıca eserin tıpkıbasımı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this postgraduate thesis is the work of Emin Hilmi from Trabzon, entitled Muhakeme-i Ye's ü Emel. The study consists of introduction and subsequentthree chapters. In the introduction part, the definition of debate (münazara) as a field in literature hasbeen introduced and the published literary debates written in Turkish language arelisted. In the first chapter, the life, literary personality and works of Emin Hilmi aredescribed. In the second part, the content of the work, its style and language features; and personalities, proverbs, idioms, kalam-i kibar, verses, hadiths and poetical parts in the work are introduced. In the third chapter, the transcribed text of the work is given place. In the dictionary section, the meanings of Arabic and Persian words mentioned in the text are given. In order to show the resources used in the thesis, supplements were added asauxiliary resources. In addition, the facsimile version is included.