Seyitömer Höyük Erken Tunç Çağı III Silindir Mühürleri
Early Bronze Age III Cylinder Seals of the Seyitömer Mound
  1. Tez No: 619262
  2. Yazar: MEHMET HAMDİ OKATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NEJAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Erken Tunç Çağı, Silindir Mühür, Seyitömer Mound, Early Bronze Age, Cylinder Seal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi sahasında bulunan Seyitömer Höyük'te Erken Tunç Çağı III V-B evresinde açığa çıkarılan saray yapısı içinde ele geçen silindir mühürler incelenmiştir. Anadolu ile Mezopotamya arasındaki ilişkilerin açıklığa kavuşturulması noktasında içerdiği veriler sayesinde Seyitömer Höyük önemli kavşak noktalarından birisi olmuştur. Saray yapısı içinde ele geçen silindir mühürler ve diğer buluntular Mezopotamya bağlantısını, aynı yapı ve yerleşimdeki diğer mekânlar içinde açığa çıkarılan Beycesultan tipi ocaklar ise Batı Anadolu ilişkilerini göstermesi açısından önem arz etmektedir. Seyitömer Höyüğün ETÇ III tabakalarında karşımıza çıkan yoğun seramik üretimine bağlı olarak bir ticaret ağının oluşturulmuş olduğu ve söz konusu etkileşimin bu yolla gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Çalışma kapsamında incelenen silindir mühürler, yoğun ticari ilişkilerin yaşanmış olduğunu gösteren önemli gruplardan birini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, It is examined to cylinder seals recovered within the structure of the palace in Kütahya province which located at Çelikler Seyitömer Electricity Production Inc area in Seyitömer EBA III V-B stage. Seyitömer Mound became one of the most important junction points due to the data contained at the point of clarifying the relationship between Anatolia and Mesopotamia. The cylinder seals and other finds within the palace structure represent the connection between Mesopotamia, Beycesultan type quarries, which are unearthed within the same structure and other places in the settlement, are important in terms of showing the relationship of Western Anatolia. It is possible to say that a trade network has been formed due to the intense ceramic production encountered in the layer of EBA III Seyitömer Mound and that the interaction has taken place in this way. Cylinder seals examined in the extent of study, constitute one of the important groups that show that intensive commercial relationship have been experienced.