Isparta yöresinde halk takvimi ve takvimsel uygulamalar
Folk cleander and practices with regard to cleander in Isparta
- Tez No: 619283
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Takvim, Halk Takvimi, İklim, Ekonomik Faaliyetler, Calendar, Local Calendar, Climate, Economic Activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Takvim; zamanın gün, hafta, ay ve yıl olarak düzenlemesidir. Birçok toplum kendi yöntemlerine ve uğraşlarına göre takvim geliştirmiştir. Dünyada en çok miladi ve hicri takvim kullanılır. Miladi takvimde İsa'nın doğumu başlangıç olarak kabul edilirken hicri takvimde Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göçü başlangıç kabul edilir. Aynı zamanda miladi takvim Güneş'e, hicri takvim Ay'a göre oluşturulmuştur. Halk takviminde ise durum farklıdır. Bu takvimin oluşumunda yörenin iklim koşulları, ekonomik faaliyetleri ve bunlara dayalı olarak uzun ve sabit tecrübeleri önemlidir. Bu tezde amaçlanılan“Isparta Halk Takvimi”ni oluşumu ve işleyişi yönüyle incelemektir. Isparta halk takviminin oluşum sebeplerini, sonuçlarını en iyi şekilde öğrenmek ve en doğru şekilde sunmak için bu çalışmada derleme yöntemine başvurulmuştur. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler“Isparta Yöresinde Halk Takvimi ve Takvimsel Uygulamalar”başlığı altında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Calendar is an arrangement of time as dates, weeks, and years. A good many communities have developed their own calendars according to their techniques and interests over the years. Around the World, The Gregorian Calendar and the Islamic Calendar have been used most. While the birth of Christ is accepted as a starting date in Gregorian calendar, the hegira of Mohammed from Mecca to Medina is accepted in İslamic calendar. Also, Islamic Calendar is prepared according to the movements of the moon, while the Gregorian calendar is based on the movements of the sun. This is different in Local calendar, however. In the designation of local calendar, the climatic and economic conditions of the region and depending on these factors the broad experience of the local people are very crucial. It is aimed in this dissertation to analyse the creation of Isparta's Local Calendar and its process. To see the reasons and the results of Isparta's local calendar's creation clearly and present them properly, the compilation method is used in this study. The information which is gathered as a result of this study is stated under the title of“Local Calendar in Isparta Region and Calendric Application”.