Türkiye'de yaşayan Kazaklar (Kültür ve dil incelemesi)
Kazakhs living in Turkey (Culture and language analysis)
- Tez No: 619305
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Türkiye Kazakları, Kazakh language, Turkish language, Kazakhs of Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma 1954 yılında can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye'ye yerleşen Kazakların dillerini, kültürlerini ve Türkiye'ye adapte olma süreçlerini konu edinmektedir. Türkiye'ye yerleşen Kazaklarla birebir yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen derleme metinler ışığında Türkiye Kazaklarının dili, Türkiye Türkçesi ve standart Kazak Türkçesi ile karşılaştırılmış; özellikle ses bilgisi düzeyinde tespit edilen ortak ve farklı yönler ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Türkiye'deki Kazakların dilini, kültürünü, edebiyatını, Türkiye'ye göç etmelerini ve göç nedenlerini ele almaktadır. Çalışma;“Giriş”,“Kazaklar ve Kazakistan”,“Türkiye Kazakları”,“Türkiye Kazaklarının Dili”,“Derleme Metinler”ve“Sonuç”olmak üzere beş ayrı bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın“giriş”kısmında Kazak adının oluşması, Kazak tarihi ve Kazak dili hakkında genel bilgiler verilmiştir.“Türkiye Kazakları”bölümünde Türkiye Kazaklarının tarihi, Türkiye'ye göç etmeleri, yerleşim yerleri, nüfusları, sosyal yapıları, yaşam tarzları, gelenek ve görenekleri, inançları vb. hakkında bilgiler verilmiştir.“Türkiye Kazaklarının Dili”bölümünde, Türkiye'de yaşayan Kazak Türklerinin dili Türkiye Türkçesi ve standart Kazak Türkçesi ile karşılaştırılmış; ses bilgisi açısından tespit edilen birtakım veriler dikkatlere sunulmuştur.“Örnek Metinler”bölümü, yirmi bir ayrı derleme metninden oluşmaktadır. Bu metinler, Latin alfabesiyle yazıya geçirilmiş ve Kazak Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Çalışmanın sonunda faydalanılan eserlerin verildiği bir“kaynakça”yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the language, culture and adaptation process of Kazakhs settled in Turkey in 1954 who left their country because of the safety. Their language given in the texts obtained as a result of interviews with Kazakhs settled in Turkey were compared with Turkish and Kazakh language; especially the differences and similarities of phonetics were determined. In this study, the language, culture, literature and immigration reasons of Kazakhs were stated. This study is classified into five headings as“Introduction”,“Kazakhs and Kazakhstan”and“Kazakhs of Turkey”,“The language of Kazakhs in Turkey”,“Sample texts”and“Results”. Introduction provides general information on Kazakhs, Kazakh Language and its history. At the part named“Kazakhs of Turkey”the information about their history, immigration, population, social structure, lifestyles, tradition and customs beliefs were provided. At the part“The language of Kazakhs in Turkey”their language were compared with Standard Turkish language and Kazakh language; some data determined in terms of phonetics are presented. Transcription of texts were written in Latin alphabet.