Berdi Kerbabayev'in 'Capbaklar' adlı uzun hikâyesi üzerine dil incelemesi (inceleme-metin-aktarım)
A linguistic study of 'Capbaklar' written by Berdi Kerbabayev (linguistics analysis-text-translation)
- Tez No: 619304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Berdi Kerbabayev, Capbaklar, Türkmen Latin Alfabesi, Turkmen Turkish, Berdi Kerbabayev, Capbaklar, Turkmen Latin Alphabet
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasının konusu, Türkmen realist yazar, şair Berdi Kerbabayev'in yazmış olduğu Capbaklar adlı uzun hikâyesidir. Bu hikâye,“Capbaklar kim? Capbaklar'ın Çocukluk Çağı, Elime Tüküreyim”gibi Capbaklar'ın başından geçen olayların anlatıldığı alt başlıklardan oluşmaktadır. Eser,“Dil İncelemesi ve Metin”olarak iki başlıkta ele alınmıştır. Dil incelemesi bölümünde Türkmen Türkçesinin şekil bilgisi içerisinde yer alan tüm biçimbirimler incelenmiştir. Metinde geçen çekim eklerinin Türkmen Türkçesinde nasıl kullanıldığı örneklerle gösterilmiştir. Metin bölümünde asıl metin verilmiştir. Daha sonra Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Tezin son bölümünde maddeler hâlinde ulaşılan sonuç ve kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this postgraduate work is the long story“Capbaklar”written by Turkmen realist writer, poet Berdi Kerbabayev. This story with the subheadings“Who is Capbaklar?”,“The Childhood Age of Capbaklar”,“Spit on My Hand”describe the events that took place at the beginning of Capbaklar. The work has been taken under two titles as“Language Analysis and Text”. In the section of language analysis, all the morphemes that are shown in the morphology of Turkmen Turkish are examined. How to use the affixes of Turkmen Turkish in the text are shown with examples. The original text is given in the text section. Then the transcription of the story in Turkey Turkish are shown too. In the last section of the work are given the conclusion and the bibliography.