Do mobile money savings play a moderating role for financial inclusion in Ghana?
Mobil para Gana'da tasarruf egilimini arttirarak finansal kapsayıcılıktakta kolaylastırıcı bir rol oynuyor mu?
- Tez No: 619309
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobil Para, Gana, Afrika, Finansal Kapsayicilik, Bankacılık, Cep Telefonu, Mobile Money, Ghana, Africa, Financial Inclusion, Banking, Mobile Phone
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Son yıllarda dunya genelinde, ozellikle gelisen piyasalarda finansal kapsayicilik politika yapicilar acisindan uzerinde onemle durulan konulardan biri haline gelmistir. Araştırmacılar bu hedefi en dogru bir sekilde gerceklestirmek icin farkli alternatiflerin arayisi icine girmislerdir. Bu kapsamda, Afrika bölgesinin dünyanin liderligini yaptigi mobil para kullanimi onemli mekanizmalardan biri olarak on plana cikmistir. Bu çalışma, Yaşam Döngüsü Hipotezi ışığında mobil paranın Gana'daki kullanıcıların tasarruf davranışı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Özgünlüğü: Bu alandaki çoğu çalışma Teknoloji Adaptasyon Modeli'ne (TAM) veya onun farkli versiyonlarina dayanmaktadır. Calismada kullanilan yaklaşım ise, özellikle mobil para kullanıcılarının tasarruf davranışlarını etkileyen faktörleri, kullanicilara bir anket calismasi yaparakortaya koymaya calismaktadir. Bilgimiz dahilinda bu calisma, bir Batı Afrika ülkesi için bu alanda yapılan ilk çalışma niteligindedir. Bulgular: Çalışmanın bulguları, mobil paranin Gana'daki kullanıcıların tasarruf davranışları üzerinde pozitif etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuçlar; yaş, medeni hal, riskten kaçınma, finansal kurumlara erişilebilirlik ve sunulan finansal ürünler gibi faktörlerin Gana'daki mobil para kullanıcılarının tasarruf davranışlarına etkisi olduğunu göstermektedir. Pratik Uygulamalar: Bu çalışmanın bulguları, ekonomik büyümeyi finansal kapsayicilik yoluyla artırmayı hedefleyen politika yapıcılar için önem arz etmektedir. Bu çalışma aynı zamanda, finansal kurumların düzenleyicileri ve mobil ağ sağlayıcılar icin adil ve düzeyli bir ortam yaratarak daha fazla insanın finansal hizmetlere daha kolay ve uygun kosullarla ulaşabilmelerinin sağlanması için de bir rehber niteliği taşımaktadir.
Özet (Çeviri)
In recent years, financial inclusion has become one of the main concern for policy makers especially in emerging markets across the world. Researchers have expressed different opinions on the most effective way to achieve this goal. In this regard, one tool thus far, that has proven to be effective is mobile money for which African region leads the world. This study investigates the impact of mobile money on the savings behavior of users in Ghana in the light of the Life-Cycle-Hypothesis. Originality: Most studies in this field are based on the Technology Adoption Model (TAM) or its variants. We deviate from this approach to explore specifically the factors that influence the savings behaviour of mobile money users and the extent to which it helps people to save by conducting a questionnaire. To the best of our knowledge, this is the first study of this nature held for a West African country. Findings: The findings of the study reveal that mobile money has significant influence on the savings behavior of users in Ghana. The results also show that demographic attributes such as age, marital status, risk aversion, as well as the availability (access to) of formal financial institutions and products are the major drivers of savings behavior of mobile money users in Ghana. Practical Implications: The findings of the study will be of significant use to policy makers who seek to increase economic growth through financial inclusion. It will also serve as a guide to regulators of financial institutions and mobile network operators to create a fair level playing field to enable more people to reach financial services in a an easier and convenient way.