The impact of adaptation marketing strategy on developing countries: Case of mobile money services in Burundi
Pazarlamada adaptasyon stratejisinin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi: Burundi mobil para hizmetleri örneği
  1. Tez No: 780411
  2. Yazar: MİCHEL PEZI NTEMO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlamada Adaptasyon Stratejisi, Uluslararası Pazarlama, Burundi, Adaptation Marketing Strategy, International Marketing, Burundi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Pazarlamada adaptasyon stratejisinin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi kamuoyunda tartışılan önemli bir konudur. Teorik bir bakış açısıyla, çoğu çalışma, bir ürünü uyarlamaya yönelik pazarlama stratejisinin, özellikle düşük ve düşük orta gelirli ekonomilerde, yerel pazar üzerinde bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Belirli tekliflerin evrensel ihtiyaçlara cevap vermeleri nedeniyle standartlaştırılabileceği fikrinin aksine, kültüre bağlı olarak tüketiciler teklifin belirli bir özelliğine daha fazla önem vereceklerdir. İşletmenin birincil hedefi, küresel standardizasyon yoluyla elde edilen maliyet tasarruflarıyla değil, tüketici ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasıyla elde edilen daha fazla satış yoluyla elde edilen uzun vadeli kâr olmalıdır. Ancak birçok çalışmada ampirik çalışmalardan farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada, pazarlamada adaptasyon stratejisi ile bu gelişmekte olan ülkeler arasındaki ilişki incelenmiştir. Analizde Burundi'deki Mobil Para Hizmetleri örneği kullanıldı. Düşük ve düşük orta gelirli ekonomilere uyarlanmış bir finansal ürün olan mobil para hizmetleri ile iyi bilinen standart bir finansal ürün olan geleneksel bankalar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle düşük ve düşük orta gelirli ekonomilerde başarılı olmak isteyen şirketler için, benzersiz iş ortamını ve tüketici davranışını anlamanın hayati önem taşıdığını gösteriyor. Dünyanın diğer bölgelerinde işleyen iş modellerinin, çoğunlukla dünyanın güney bölgesinde yer alan düşük ve düşük orta gelirli ekonomilerde her zaman işe yaramadığı gösterilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, adaptasyon pazarlama stratejisinin gelişmekte olan ülkeleri kısa vadede olumlu ve önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of adaptation marketing strategy on developing countries is an important issue in public debates. From a theoretical perspective, most studies have concluded that the marketing strategy of adapting a product has an impact on the local market, mainly in low and lower-middle-income economies. There is a thought that markets meet universal needs and that some offers should be standardized. But the reality is that culture strongly influences consumers' behaviour and they will attach more importance to certain particular characteristics of the product offered. The primary goal of a business should be the long-term profit made through important sales; and these sales are made not through cost savings realized by massive standardizations, but through a better comprehension of consumers' needs. However, many studies have obtained different results from empirical studies made in the past. In this study, the relationship that exists between adaptation marketing strategy and these developing countries was examined. The case of Mobile Money Services in Burundi was used in this analysis. Comparisons between mobile money services, a financial product adapted for underdeveloped economies, and traditional banks, a well-known standard financial product, were made. The results of the study show that, for businesses that want to succeed in developing countries, particularly in low and lower-middle-income economies, it is essential to understand their particular business environment and consumer behaviour. It has been shown that business models that normally perform in other parts of the planet do not always perform in low and lower-middle-income economies, which are mostly located in the southern region of the world. In conclusion, this present study showed that the adaptation marketing strategy positively and significantly affects developing countries in the short run.