Din felsefesinde yorumcu yaklaşımlar: Paul Ricoeur üzerine bir araştırma
Interpretive approaches in the philosophy of religion: A research on Paul Ricoeur
  1. Tez No: 619308
  2. Yazar: OSMAN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Paul Ricoeur, Hermeneutik, Yorum, Din Felsefesi, Paul Ricoeur, Hermeneutics, İnterpretetion, Philosophy of Religion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Fransız filozof ve düşünür Paul Ricoeur'ün hermeneutik anlayışını ele alınmıştır. Ricoeur'ün felsefesindeki temel amaç beşeri söylemin parçacıklı halinden kurtarılarak bütünleştirilmesidir. Ricoeur bu bütünleştirmenin yorum olmadan başarılamayacağını ifade eder. Dolayısıyla Ricoeur'ün hermeneutik anlayışı onun beşeri söylemin birleştirilmesi hedefiyle birlikte düşünülerek ele alınmıştır. Bu çerçevede ilk bölümde hermeneutiğin tarihçesi hakkında bilgiler verilmiştir. Antik çağdan günümüze kadar hermeneutiğin gelişiminden bahsedilerek bu gelişim sürecinde ortaya çıkan tartışmalara, yarattıkları felsefi sonuçlara değinilmiştir. İkinci bölümde ise hermeneutiğin teolojik ve felsefi gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise Paul Ricoeur'ün hermeneutik anlayışı ele alınarak onun hem kendi kuramından hem de başka düşüncelerle kurduğu ilişkilerinden bahsedilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmada elde edilen sonuçların genel bir yorumu ve değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the hermeneutic understanding of the French philosopher Paul Ricoeur was discussed. The main aim in Ricoeur's philosophy is to save and integrate human discourse from fragmentation. According to Ricoeur, this integration cannot be accomplished without hermeneutics. Therefore, Ricoeur's hermeneutic understanding has been considered with his goal of uniting human discourse. In this context, information about the history of hermeneutics is given in the first section. The development of hermeneutics from antiquity to the present has been mentioned and the discussions and philosophical results they have created have been mentioned. In the second part, information is given about the theological and philosophical developments in hermeneutics. In the last part, by discussing Paul Ricoeur's hermeneutic understanding, his own theory and its relationship with his other thoughts are examined. In the conclusion part, a general interpretation and evaluation of the results obtained in the study was made.