Deniz ürünlerinin ahkâmı
The provision of seafood
  1. Tez No: 619313
  2. Yazar: MEHMET AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, ahkâm, helal, gıda, deniz ürünleri, Islamic law, provision, halal, food, seafood
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Deniz ürünleriyle ilgili fıkıh literatüründeki hükümlerin incelendiği bu çalışmada, konuyla ilgili mezhep alimlerinin verdiği hükümler delilleriyle incelenmiştir. Balıkçılık sektörünün devasa bir büyüklüğe ulaştığı günümüzde, İslam hukuku alanında deniz ürünleriyle ilgili müstakil bir çalışmanın olmayışı, İslam hukukunun bu alandaki hükümlerinin bir tez çerçevesinde ortaya konmasını gerektirmiştir. Bu çalışmada deniz ürünleriyle ilgili klasik kaynaklarda verilen hükümlerin ortaya konulması ve bu hükümlere kaynaklık eden bakış açılarına yer verilmesi amaçlanmıştır. Birinci bölümde gıdalarda helallik ve haramlık konusu, helal ve haramı belirlemedeki temel ölçütler; ikinci bölümünde ise deniz ürünlerinin ahkâmı kapsamında deniz avı kavramı incelenmiş ve deniz ürünlerinin avlanması, tezkiyesi, gıda olarak kullanılması, alım satımı ve takı olarak kullanılması gibi konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise deniz ürünleriyle ilgili klasik ve modern dönemdeki fetvalara yer verilmiş ve bu fetvalara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, konuyla ilgili İslâm hukukçularının verdiği farklı hükümlerin, mezheplerin haram ve helal konusuna bakış açılarından ve nasları yorumlamadaki usullerinden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relevant sect scholars' provisions of seafood in literature of Islamic law were examined with their proofs. The lack of an independent source of seafood in the Islamic law resources today when the fisheries sector has reached a gigantic size reveals the necessity of presenting the provisions of Islamic law as a study. In this study, it is aimed to put forward the provisions of seafood given in the classical sources and to include the perspectives of these provisions. In the first part, the subject of halal and haram in foods, and basic criteria for determining halal and haram are presented. In the second part, the concept of sea fishing is examined within the scope of the judgment of seafood, and the subjects such as hunting, authorization, using as food, buying and selling and using as jewelry are presented. In the third part, classical and modern period fatwas related to seafood are given and evaluations are made about these fatwas. As a result of the research, it is seen that the different provisions given by the sect scholars are originated from the perspectives of the sects on the subject of haram and halal and from the methods used while interpreting them.