Kira sözleşmesinde yan gider
Side expense in lease agreement
  1. Tez No: 619314
  2. Yazar: GÜLCE YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yan Gider, Yükümlülük, Temerrüt, Kullanma Gideri, Kiralananın Kullanımı, Subsidiary Expenses, Liability, Default, Use Expense, Use of the Lease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kira Sözleşmesinde yan giderler, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemiş olup, 6098 sayılı Borçlar Kanunu'nda ilk kez düzenleme konusu yapılmıştır. TBK m. 303 hükmü kiralananın kullanımına ilişkin yan giderlerden kiraya verenin sorumlu olduğunu ifade etmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yan giderin tanımına yeteri kadar yer verilmemiş olsa da, doktrindeki tanımlar ve Mehaz İsviçre Borçlar Kanunu doğrultusunda yan giderlerin, kiraya verenler veya üçüncü kişiler tarafından kiracıya sunulan kiralananın kullanımına ilişkin yan edimlerin karşılıkları olduğu ifade edilebilmektedir. Bu esaslar çerçevesinde çalışmamızda öncelikle; yan giderin tanımına, hukuki niteliğine, diğer gider kavramlarından farklarına ve yan gider yükümlüsüne Mehaz İsviçre Borçlar Kanunu ve Türk Hukuku'ndaki ilgili hükümler çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde yer verilecektir. Bununla birlikte; kanun koyucu TBK m. 315 hükmü çerçevesinde kiralananın tesliminden sonra muaccel olmuş kira bedeli ve yan giderlerde temerrüdü düzenlemiş olup, yan giderlerin ifa edilmemesini kira bedeline benzer şekilde önemli sonuçlara bağlamıştır. Hal böyleyken; kiralananın tesliminden sonra yan giderlerin kiracı tarafından ifa edilmemesi, sözleşmenin feshi ve taşınmazın tahliyesi gibi ağır sonuçlara sebep olabilecektir. Bu nedenle; çalışmamızda, TBK m. 315 hükmü çerçevesinde yan giderin hüküm ve sonuçlarına da ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Expenses in the lease agreement are not regulated according to the Code of Obligations No. 818 and the subject of regulation was made for the first time in the Code of Obligations No. 6098. In Turkish Code of Obligations; article 303 states that the lessor is responsible for the side expenses related to the use of the leased property. Although the definition of the subsidiary expenses is not included clearly in Turkish Code of Obligations No. 6098, it can be stated that, in accordance with the definitions in the doctrine and Swiss Code of obligations, the subsidiary expenses are the provisions of the use of the leased property offered to the lessor by the lessor or third parties. Within the framework of these principles, first of all, the definition of the subsidiary expenses, its legal nature, its differences from other expense concepts and the liability of the subsidiary will be given in detail within the framework of the relevant provisions in Swiss Code of Obligations and Turkish law. Moreover; legislator, within the framework of the 315 provision, arranges default on the overdue rental price and ancillary expenses to significant results similar to the rental price. Due to the fact that; the failure to perform the ancillary expenses after the delivery of the leased property may result in severe consequences such as termination of the contract and evacuation of the real estate. Therefore, in our study, the provisions and results of the subsidiary expenses are also detailed in the framework of the 315 provisions.