Pansiyonda ve ailesi yanında kalan liseli öğrencilerin umut, dindarlık ve akademik başarı durumlarının karşılaştırılması
The comparison of hope, science and academic success students of high school students who stay at the board and their family
- Tez No: 619315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ACAR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Umut, Umutsuzluk, Din, Dindarlık, Dini Tutum, Ergen, Akademik Başarı, Hope, Despair, Religion, Piety, Religious Attitude, Adolescent, Academic Achievement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışma, ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinde pansiyonda kalan ile ailesinin yanında kalanların, dini tutumlarını, akademik başarılarını ile umut düzeylerini ve bunlar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yazılmıştır. Ayrıca bunların demografik değişkenlerle ilişkisini ortaya koymak ve pansiyonda ve ailesi yanında kalmanın dini tutum, akademik başarı ve umut açısında nasıl bir farklılık oluşturduğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim yılının bahar döneminde Sivas merkezde yer devlet okullarında okuyan, 602 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada verileri elde etmek için,“Ok Dini Tutum Ölçeği”,“Sürekli Umut Ölçeği”ve demografik bilgilerin toplanması için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programıyla, t-Testi, Korelâsyon Analizi, Tek Yönlü ANOVA ve Tukey HSD analizleri kullanılarak elde edilmiştir. Analizler sonucunda liseli ergenlerin, sosyo-demografik özellikleri genel olarak dindarlık, umut ve akademik başarılarını etkilediği görülmüştür. Diğer taraftan liseli ergenlerin dindarlık, umut ve akademik başarıları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ancak pansiyonda ve ailesi yanında kalmanın dini tutum, akademik başarı ve umut düzeyi açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship and connection between academic achievement and hope levels of adolescents' high school students who remain in a hostel and their families. and to reveal their relationship with demographic variables.Also the aim of this study is to determine the difference between high school students who remain in a dormitory and their families in terms of attitude, academic achievement and hope. The sample of this study consisted of 602 students in the public schools located in the center of Sivas in the spring of 2018-2019 academic year. In order to collect the data,“Ok Religious Attitude Scale”,“Continuous Hope Scale”and for the collection of demographic data“Personal Information Form”were used. The data were obtained by using t test, correlation analysis, one way ANOVA and TURKEY HSD analysis with SPSS program. As a result of the analysis, it was seen that socio-demographic characteristics of high school adolescents generally affect their religiosity, hope and academic achievement. On the other hand, significant relationships were found between high school adolescents' religiosity, hope and academic achievement. However, it was found that staying in a hostel or with the family did not make a significant difference in terms of religious attitude, academic achievement and hopes.