Hamâmcızâde Hâfız-ı Mar'aşî Velâyetnâme (İnceleme-çeviri yazı-indeks)
Hamâmcizâde Hâfiz-i Mar'aşî in the Velâyetnâme (Examination-translation writing-index
- Tez No: 619319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâfız-ı Mar'aşî, Hacı Bektaş Veli, Velayetname, menkıbe, Hâfız-ı Mar'aşî, Hacı Bektaş Veli, Custody, menkıbe
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Velayetnameler tarikat büyüklerinin hayat ve menkıbelerini konu alan eserlerdir. İslamiyet'in kabulünden sonra tasavvuf anlayışının başladığı ilk yüzyıldan itibaren evliya menkıbeleri oluşmaya başlamıştır. Bu eserlerden meşhur olanları; Menâkıb-ı İmâm-ı A'zâm, Lokman Parende, Menâkıb-ı Mevlânâ, Hacı Bektaş Veli, Velayetname-i Hacim Sultan, Menâkıb-ı Sipehsâlâr, Menâkıbü'l-Arifin, Abdal Musa, Kaygusuz Abdal, Sultan Şücae'ddîn, Otman Baba vb. velayetnameleridir. Bu velayetnameler içerisinde en maruflarından birisi Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi'dir. Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi'nin Hacı Bektaş Veli'nin vefatından sonra bir Bektaşi dervişi tarafından yazıldığı tahmin edilmektedir. Velayetname, Hacı Bektaş Veli ve Bektaşîlik hakkında hiç şüphesiz en kıymetli kaynaktır. Tarihi seyir içinde her Bektaşî tekkesinde bir nüshası bulunan Hacı Bektaş Veli Velayetnamesi XIX. yüzyıl Maraşlı divan şairi Hamamcızâde Hâfız-ı Mar'âşî tarafından da yazılmıştır. Hâfız-ı Mar'âşî'nin Velayetname adlı eseri çoğunlukla mensur yer yer de manzum kısımlardan müteşekkildir. Eser Kahramanmaraş'ta bulunan Hafız Ali Efendi İlmî Eserler Kütüphanesi 264b numarada kayıtlıdır. Bu çalışmamızda Hacı Bektaş Veli ve Bektaşilik bağlamında Hâfız-ı Mar'âşî'nin Velayetname adlı eseri şekil ve muhteva özellikleri bakımından tanıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Custody statements are the works about the life and history of the religious sects. After the acceptance of Islam, awliya began to form from the first century, when the understanding of Sufism began. The famous ones of these works are; Menâkıb-ı İmâm-ı A'zâm, Lokman Parende, Menâkıb-ı Mevlânâ, Hacı Bektaş Veli, Velayetname-i Hacim Sultan, Menâkıb-ı Sipehsâlâr, Menâkıbü'l-Arifin, Abdal Musa, Kaygusuz Abdal, Sultan Şücae'ddîn, Otman Baba etc. PARENTHOOD upgrade. One of the most well known of these custody is Hacı Bektaş Veli Custody. Hacı Bektaş Veli Custody is estimated to have been written by a Bektashi dervish after the death of Hacı Bektaş Veli. Custody is undoubtedly the most valuable resource about Hacı Bektaş Veli and Bektaşîlik. Hacı Bektaş Veli Custody with a copy in every Bektashi lodge in the historical course XIX. It was also written by Hamamcızâde Hâfız-ı Mar'âşî, the poet of the century Marash. The work of Hâfız-ı Mar'âşî, which is called Custody, is mostly composed of prose places and poetic parts. The work is registered at Hafız Ali Efendi Scientific Works Library No. 264b in Kahramanmaraş. In this study, the work of Hâfız-ı Mar'âşî called Velayetname is presented in terms of shape and content in the context of Hacı Bektaş Veli and Bektaşilik.