Maraşlı Hacı Ali Efendi'ye ait bir şiir mecmuası (İnceleme-metnin çeviri yazısı-indeks)
A poem collection of Maraşli Haci Ali Efendi (Rewiev-text transcription-index)
- Tez No: 581701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Mecmua, şiir mecmuası, Maraşlı divan şairleri, Ehl-i Beyt, Divan poetry, collection, poem collection, divan poets from Maraş, Ehl-i Beyt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 523
Özet
Bu tezin konusu Maraşlı Hacı Ali Efendi'ye ait bu şiir mecmuasıdır. Mecmua, Mehmet Büyükerzurumlu'nun özel koleksiyonunda bulunmaktadır. Mecmua mürettibi Hacı Ali Efendi'nin hattıyla yazılmıştır. Mecmua, XIII. yüzyıldan itibaren divan edebiyatının ve tekke edebiyatının birçok şairinin yanı sıra özelde Maraşlı şairlerden Nâdir Baba, Halîlî, Hamamcızâde Hâfız-ı Mar'aşî, Yusuf Kenân Bey gibi şairlerin şiirlerini ihtiva etmesi bakımından oldukça kıymetli bir eserdir. Hacı Ali Efendi'nin çoğunluğu dinî tasavvufi neşve ile yazılmış şiirlerden oluşan bu seçkisi, bir Anadolu insanının edebi zevkini ortaya koyması ve Ehl-i Beyt sevgisinin şiirlere yansıması bakımından oldukça önemlidir. Bu tez ile XIX. yüzyılda Maraş'ta tertip edilmiş, üzerinde hiçbir çalışma yapılmamış olan Maraşlı Hacı Ali Efendi'nin şiir mecmuası tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the collection of poems by Maraşlı Hacı Ali Efendi. The collection is included in Mehmet Büyükerzurumlu's private collection. The collection is written in its compositor Hacı Ali Efendi's calligraphy. The collection particularly contains the poems of poets from Maraş such as Nâdir Baba, Halîlî, Hamamcızâde Hâfız-ı Mar'aşî, Yusuf Kenân Bey alongside a great number of other poets of divan literature and minstrel and dervish literature starting from the XIII. century, which makes it a very important work. This selection of Hacı Ali Efendi mostly contains poems written in a religious mystical spirit and, is important because it exhibits the literary taste of an Anatolian person and reverberates the affection to Ehl-i Beyt'in poems. This thesis introduces Maraşlı Hacı Efendi's poem collection that was composed in the XIX. century in Maraş and has never been worked on before.