Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu 183 numaralı şiir mecmuası V.: 1b- 80a (İnceleme- metnin çeviri yazısı- indeks)
Poetry magazine number 183 in the Konya Manuscripts Regional Directorate Library Kahramanmaraş Karacaoğlan Provincial Public Library Collection (Rewiev-text translation-index)
- Tez No: 759715
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, Mecmua, şiir Mecmuası, Maraşlı Divan sairleri, Ehl-i Beyt, Divan Poetry, Collection, Poem Collection, Divan Poets From MaraĢ, Ehl-i Beyt
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmamızın konusu, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonunda bulunan 183 numaralı Şiir mecmuasıdır. Mecmuanın mürettibi belli olmamakla birlikte istinsah yeri Maraş‟tır. Mecmua, divan edebiyatının Nesîmî, Ulvî, Bursalı Rahmî, Safî Baba gibi birçok Şairinden Şiirler ihtiva etmesinin yanı sıra Maraşlı Şairlerden Hâmî-i Mar‟aşînin Şiirlerini de bulundurması bakımından önemlidir. Çoğunlukla dinî tasavvufi neĢve ile yazılmış Şiirlerden seçilerek oluşturulan bu mecmua bir Anadolu insanının şiir zevkini örneklemesi ve Ehl-i Beyt sevgisinin Şiirlere yansıması bakımından oldukça önemlidir. Bu tez ile XIX. yüzyılda MaraĢ‟ta tertip edilmiĢ, üzerinde hiçbir çalışma yapılmamış olan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesi Kahramanmaraş Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonunda bulunan 183 numaralı şiir mecmuasının 1b-80a varakları tanıtılmıştı.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the poetry magazine number 183 in the Konya Manuscripts Regional Directorate Library KahramanmaraĢ Karacaoğlan Provincial Public Library Collection. Although the editor of the journal is not known, the place of copying is MaraĢ. The journal is important in that it contains poems from many poets of divan literature such as Nesîmî, Ulvî, Bursalı Rahmî, Safi Baba, as well as the poems of Hamamcızâde Hâfız-ı Mar'aĢî, one of the poets from MaraĢ. This magazine, which is mostly composed of poems written with religious mystical spirit, is very important in terms of exemplifying the poetry taste of an Anatolian people and reflecting the love of Ehl-i Beyt to poems. With this thesis, XIX. The pages 1a-80b of the poetry magazine number 183 in the Konya Manuscripts Regional Directorate Library KahramanmaraĢ Karacaoğlan Provincial Public Library Collection, which was organized in MaraĢ in the 19th century and on which no studies were carried out, were introduced.