Adudüddîn el-Îcî'nin 'Cevâhirü'l-Kelâm' isimli eserinin tahkik ve tahlili
An enquiry and analysis of 'Jawahiru'l-Kalâm' of Adud al Din al-İdji
  1. Tez No: 619337
  2. Yazar: SÜLEYMAN ERMİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN YURDAGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Îcî, Cevâhirü'l-kelâm, Kelâm, Akâid, el-Mevâkıf, al- Idji, Jawâhir al-Kalâm, Kalâm, the Doctrines of a Religious, al-Mawâkif
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada, Adudüddîn el-Îcî'nin“Cevâhirü'l-kelâm”isimli eserinin tahkîki ve kelâm ilmi açısından tahlîli yapılmıştır. Tez çalışmamız dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci Bölüm'de, müellifîn hayatı, hocaları ve talebeleri, ilmî şahsiyeti, eserleri ve onun özellikle Cevâhirü'l-kelâm adlı eserinin tanıtımı yapılmıştır. İkinci Bölüm'de söz konusu eserle alâkalı bilgilere değinilmiş, bu bağlamda kitabın adı, müellife âidiyeti, eser üzerine yapılmış çalışmalar, eserin muhtevâsı, eserin Türkiye kütüphanelerinde kayıtlı bulunan ve ulaşılan nüshaları tanıtılmıştır. Üçüncü Bölüm'de tahkîki yapılan eser ışığında müellifîn kelâmî görüşleri hakkında bilgi verilmiştir. Cevâhirü'l-kelâm'ın tahkîk edilmiş halinin yer aldığı Dördüncü Bölüm'de, metin ilmî neşir kurallarına göre düzenlenmiş ve daha kolay anlaşılmasını sağlamak üzere metne bazı notlar eklenmiştir. Çalışmamızın sonuç Bölümü'nde ise, araştırma neticesinde ulaşılan tespitler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Adududdin al- Idji's the work, Jawahir al Kalâm, is verified and analyzed in terms of Ilm al-Kalâm (Islamic Theology). The study consists of four chapters. The first chapter gives information about the life of the author, his scholarly personality, his teachers and students, his works and information about his book,“Jawahiru'l-Kalâm”. The second chapter gives information about the work. The name of the book, its affiliation with the author, its content, its registered copies that I have been able to reach and libraries shelving some copies of the Book in Turkey are introduced in the second chapter. The third chapter gives information about the theological views of the author. In the fourth chapter, the text has been verified and rewritten according to the scholarly rules. In this cahpter, we tried to facilitate the understanding of the text with various notes. In the conclusion section, the findings we have reached during the study is discussed.