Âsım ravilerinden Hafs b. Süleyman ile Nâfî' ravilerinden Verş arasındaki ihtilaflı okuyuşların mukâyesesi
A comparasion of disputed recitations by Hafs b. Suleyman of Âsım narrators and Verş Nafi' narrators summary
  1. Tez No: 619382
  2. Yazar: MEHMET ALİ KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Hafs b. Süleyman, Verş, Ravi, Rivayet, Kırâat, Hafs b. Süleyman, Verş, Ravi, Rivayet
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kur'ân ilimleri içerisinde Kırâat İlmi, Kur'ân-ı Kerîm'in tilaveti ve lafzî ihtilaflarını konu edinmesi bakımından büyük bir öneme sahiptir. Müfessirler, Kur'ân-ı Kerîm'i daha iyi anlayabilmek için zaman zaman kırâat farklılıklarına değinerek eserlerine almışlardır. İslâm dünyasında en çok okunan kırâat, Âsım Kırâatı Hafs rivayeti ile Nafî' Kırâati Verş rivayetidir. Yapılan bu çalışma da kısaca, bu iki ravinin hayatlarından bahsedilmekte ve tezimizin ana konusu olan bu iki ravinin kırâatleri çeşitli yönleriyle incelenmiş, tahlilleri yapılmış, iki ravi arasındaki rivayet farklılıkları ele alınmıştır. Bu çalışma, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kırâat hakkında genel bilgiler verilmiş iki ravinin hayatlarlarına kısaca değinilmiş ve her iki ravinin usûl ve ferş-i huruf'a dair rivayet farklılıkları ele alınmıştır. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Among the Quranic sciences, the Quran Recitation has great importance in terms of mentioning the Quran's narration and verbal disputes. In order to understand the Quran better, the interpreters occasionally took it into their works by referring to the differences in the recitation. The most read recitations in the islamic word are the Hafs narration of Âsım Recitation and the Verş narration of Nafi' recitation. In this study, the lives of these two narrators are briefly mentioned, and the recitations of these two narrators, which are the main subject of our thesis, were examined in various aspects, their analyzes were made, and the narrative differences between the narrators were discussed. This study consists of an introduction and two main sections. In the introduction part, general information abaut the Quran Recitation was given, the lives of the two narrators were briefly montioned, and the narrative differences regarding the methods and ferş-ul hurûf (recitation differences) of both narrators were discussed. The study ended with results and bibliography.