Fibromiyalji hastalarında travmatik olay deneyimi, çocukluk çağı travmalarının yaygınlığı ile aleksitimi ve travmatik stres belirtileri arasındaki ilişki
The relationship between traumatic event experience and prevalence of childhood traumas and alexithymia and traumatic stress symptoms on fibromyalgia patients
- Tez No: 619386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: aleksitimi, fibromiyalji, travmatik stres, çocukluk çağı travmaları, alexithymia, fibromyalgia, traumaticstress, childhoodtraumas
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Fibromiyalji hastalığı bedenin belirli bölgelerinde duyulan hassasiyet ve ağrılarla karakterize bir sendromdur. Fibromiyaljinin etiyolojisinde birçok psikolojik faktör tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı travmaları, aleksitimi, travmatik stres belirtileri ile fibromiyalji arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmaya yaş ortalaması 39 olan toplam 150 fibromiyalji hastası (109'u kadın) katılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik veri formu, Çocukluk Çağı Travmaları, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Olayların Etkisi Ölçeği ve Fibromiyalji Etki Anketinin bulunduğu form uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda travmatik olay deneyimi, aleksitimi ve çocukluk çağı travmalarının kişilerin fibromiyalji düzeylerine etki ettiği görülmüştür. Elde edilen bulgular Fibromiyaljinin psikolojik etiyolojisinin anlaşılmasında önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia is a syndrome characterized by sensivity and pain in certain areas of the body. Many psychological factors have been identified in the etiology of fibromyalgia. The aim of this study was to investigate the relationship between childhood traumas, alexithymia, traumatic stress symptoms and fibromyalgia. A total of 150 fibromyalgia patients (109 females) with a mean age of 39 participated in this study. Sociodemographic data form, Childhood Trauma Questionnaire, Toronto Alexithymia Scale, Impact of Event Scale and Fibromyalgia Impact Questionnaire were applied to the participants. As a result of the study, traumatic event experience, alexithymia and childhood traumas were found to affect the levels of fibromyalgia. The findings provide important information in understanding the psychological etiology of fibromyalgia.