Fibromiyalji sendromu ve miyofasyal ağrı sendromu tanılı kadın hastalarda çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve ilişkili değişkenler
Childhood traumatic experiences and related variables in women with fibromyalgia syndrome and myofascial syndrome
  1. Tez No: 589032
  2. Yazar: NERMİN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, depresyon, anksiyete, çocukluk çağı travmaları, Fibromyalgia, depresssion, anxiety, childhood traumatic events Mail address: [email protected]
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Fibromiyalji Sendromu ve Miyofasyal Ağrı Sendromu Tanılı Kadın Hastalarda Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantıları ve İlişkili Değişkenler Dr. Nermin GÜNDÜZ Amaç: Fibromiyalji Sendromu (FMS) kronik ve yaygın kas ağrısı ile karakterize, duyarlı noktalar olarak adlandırılan belirli anatomik bölgelerde aşırı duyarlılığın eşlik ettiği, daha çok kadınlarda görülen eklem dışı romatizmal bir hastalıktır. FMS'li hastalarda sıklıkla rastlanan tetikleyici psikososyal etmenler kronik stres (zorlantı), duygusal travma ve duygusal, fiziksel veya cinsel istismar olarak sıralanabilir. FMS ile ilgili yazında çocukluk çağı travmalarının varlığından söz edilmekle birlikte FMS hastalarında çocukluk çağı travması varlığı ile fibromiyalji yakınmaları ilişkisini inceleyen veri alanının kısıtlılığı dikkat çekmektedir. Biz bu çalışmada FMS tanılı kadın hastalarda çocukluk çağı travmatik yaşantılarını sorgulamayı, bu yaşantıların FMS yakınmaları ve eşlik eden duygudurum ve/veya anksiyete tanıları varlığı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Hipotez: 1-Çocukluk çağı travmaları FMS etiyopatogenezinde rol oynuyor olabilir. 2-FMS hastalarında çocukluk çağı travması varlığı FMS'ye eşlik eden yakınmalarla ilişkili olabilir. Yöntem: KOÜTF FTR Polikliniğinden FMS tanısıyla takip edilmekte olan 52 ardışık hasta ile kontrol grubu olarak 35 Miyofasyal Ağrı Sendromu (MAS) tanılı kadın hasta ve 49 FMS ve MAS tanıları açısından sağlıklı kadın kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, SCID I Duygudurum Modülü, SCID I Anksiyete Modülü, Hamilton Depresyon Ölçeği (HDÖ), Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28) ve Fibromiyalji Semptom Sorgulama Anketi uygulandı. Bulgular: 1-FMS grubunda, MAS ve sağlıklı kontrol grubuna göre CTQ-28, HDÖ ve HAÖ puanları anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. 2-FMS grubunda yapılan korelasyon analizinde fibromiyalji semptom sayısı (FSS) ile HDÖ toplam puanı ve CTQ-28 toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmışken FSS ile HAÖ toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki varlığı saptanmamıştır. 3-FMS, MAS ve sağlıklı kontrol gruplarında CTQ-28 total puanı ile SCID I Duygudurum ve/veya SCID I Anksiyete tanısı varlığı arasındaki ilişki analiz edildiğinde sadece FMS grubunda CTQ-28 toplam puanı ile herhangi bir duygudurum ve/veya anksiyete tanısı varlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. 4- FMS grubunda ağlama, çok az çalışmayı takiben yorgunluk ve olaylara abartılı tepki verme gibi yakınmaların varlığının çocukluk çağı travması varlığı ile ilişkili olduğu bulundu. Sonuç: Çocukluk çağı travmaları gibi erken nörogelişimsel etmenler FMS gelişiminde rol oynuyor olabilir. FMS hastalarında çocukluk çağı travmasının varlığı duygudurum ve/veya anksiyete tanıları ile birlikte eşlik eden fibromiyalji yakınma sayısıyla da ilişkilidir. Ayrıca FMS hastalarında ağlama, çok az çalışmayı takiben yorgunluk ve olaylara abartılı tepki verme gibi yakınmaların varlığı çocukluk çağı travması varlığıyla ilgili ipucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Childhood Traumatic Experiences and Related Variables in Women with Fibromyalgia Syndrome and Myofascial Syndrome Dr. Nermin GÜNDÜZ Aim: Fibromyalgia syndrome (FMS) is a non-articular rheumatismal disease characterized by chronic, widespread pain in combination with excessive tenderness at spesific anatomical sites. FMS is common in female gender. Although the etiology of FMS is still unknown; determined predispozing psychosocial factors thought to play an important role in etiology of FMS. These factors are chronic stress, emotional traumas and emotional, physical or sexual abuse. The high frequency of childhood trauma is known in fibromyalgia patients, however the data field about relationship between childhood traumatic events and fibromyalgia symptoms is limited. In this study, we aimed to investigate the prevalance of childhood traumatic events in women with FMS and to determine the relationship between childhood traumatic experiences and fibromyalgia symptoms and comorbid mood and/or anxiety disorders. Hypothesis: 1-Childhood traumatic events may play a critical role in development of fibromyalgia. 2-Childhood traumatic events in fibromyalgia patients may be related with comorbid fibromyalgia symptoms. Method: 52 consecutive fibromyalgia patients, 35 Myofascial Pain Syndrome patients and 49 healthy controls enrolled for the study. A Sociodemographic and Clinical Data Form, SCID I modules of anxiety disorders, SCID I modules of mood disorders, Fibromyalgia Symptome Questionnaire, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) were applied to participants. Results: 1- CTQ-28, HAM-D and HAM-A scores are found to be higher in FMS patients. 2-'Fibromyalgia symptome counts' was found to be related with HAM-D total scores and CTQ-28 total scores. But we didn't find statistically significant relationship between 'Fibromyalgia symptome counts' and HAM-A total scores. 3- CTQ-28 total scores was found to be related with comorbid mood and/or anxiety disorders in only FMS patients. 4-Comorbid symptoms like crying, being tired after slightly working and exhibition exaggerated reaction (irritability) in FMS patients were found to be related with being abused or neglected in childhood. Conclusion: Early neurodevelopmental factors may play a critical role in development of fibromyalgia. Being abused or neglected in childhood in fibromyalgia patients is also related with comorbid mood and/or anxiety disorders and fibromyalgia symptome counts. Also comorbid symptoms like crying, being tired after slightly working and exhibition exaggerated reaction (irritability) in FMS patients may play a predictive role for being abused or neglected in childhood.