Özçekim davranışı ve Narsisizm arasındaki ilişki: Y ve Z Kuşakları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
The relationship between selfie posting behavior and Narcissism: A research to compare Generations Y and Z
  1. Tez No: 619394
  2. Yazar: ALP KEMAL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİSİL SOHODOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Narsisizm, Özçekim, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Social Media, Narcissism, Selfie, Y Generation, Z Generation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sosyal medya mecraları günümüz dünyasında satış, pazarlama, iletişim gibi birçok sektörde iletişim amacı olarak etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle pazarlama alanında faaliyet gösteren şirketlerin stratejilerinde, sosyal medya göz ardı edilemeyen bir unsur haline gelmiştir. Aynı zamanda bireylerin kendilerini tanıtma ve ifade etme anlamında yepyeni bir araç olarak görülmektedir. Bu durum yeni akımların, ilgi alanlarının, istihdam olanaklarının oluşmasına katkıda bulunmuş ve üniversitelerde sosyal medya kavramı üzerine çeşitli branşlarda eğitimler verilmeye başlanmıştır. Sosyal medya ve sosyal medya platformları üzerine yapılan birçok çalışmada, kullanım amaçlarının arasında narsisizme yönelik izlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu tespitin doğrulanmasına ek olarak ürün ve hizmet sunulacak olmakla birlikte, günümüzde potansiyel çalışan adayı olan Y ve Z kuşaklarının karakter yapılarını anlamak ve işletme yönetim stratejilerinin kurulmasına katkı sağlamak amacıyla bu kuşaklardaki bireylere ait özçekim davranışlarına yönelik bir çalışma yapılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Y ve Z kuşaklarına ait bireylerin özçekim davranışı odak noktası olarak belirlenmiş ve bu öğe üzerine yoğunlaşarak nitel araştırma yöntemlerine yönelik teknikler kullanılmıştır. Bu bilgiler ışığında günümüzde sıkça karşılaşılan sosyal medya platformlarındaki özçekim davranışının narsist bir öğe olup olmadığı, Y ve Z kuşaklarının özçekim kanalı ile sosyal medya platformları üzerinden kendilerini ifade etme biçimleri değerlendirilerek bu kuşaklar arasında bu anlamda bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri araştırma kişileri olarak belirlenmiştir. Çalışmanın bulguları, hazırlanan ankete gönüllü olarak cevap veren ve rastgele seçilen 10 adet öğrenci tarafından oluşturulmuş ve özçekim davranışının narsist bir öğe olduğu, bu kapsamda Z kuşağının bu davranışa daha meyilli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social media channels are used effectively in many sectors such like sales, marketing and communication in today's world as a means of communication. Social media has become an unavoidable element, especially in the strategies of companies operating in the field of marketing. It is also seen as a brand new tool for individuals to promote and express themselves. This has contributed to the formation of new trends, interests and employment opportunities and trainings on the concept of social media have been started in universities. Many studies on social media and social media platforms have found traces of narcissism among the purposes of use. In addition to verifying this determination, products and services will be offered, but in order to understand the character structures of the potential employee candidates Y and Z generations and to contribute to the establishment of business management strategies, a study of selfie behaviors is intended. In this respect, the selfie behavior of individuals belonging to generations Y and Z was determined as the focal point and techniques for qualitative research methods were used by concentrating on this element. In light of this information, whether selfie behavior on social media platforms is a narcissistic element, how generations Y and Z express themselves through their selfie channel and social media platforms is evaluated and investigated whether there is a difference between these generations in this sense. In this context, Bahçeşehir University students are identified as research people. The study's findings concluded that selfie behavior was a narcissistic element created by 10 students who voluntarily responded to the survey and were randomly selected, and that generation Z was more prone to this behavior.