An Exterior calculus package for REDUCE and dimensional reduction of generalised theories of gravity
REDUCE için bir dış cebir paketi ve genelleştirilmiş kütle çekim kuramlarının boyutsal indirgenimi
  1. Tez No: 8247
  2. Yazar: GÖKTÜRK ÜÇOLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN DERELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dış cebir hesabı, boyutsal indirgeme, genelleştirilmiş çekim ku ramları, exterior calculus, dimensional reduction, generalised theories of gravity m
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET REDUCE için bir Dış Cebir Paketi ve Genelleştirilmiş Kütle Çekim Kuramlarının Boyut sal İndirgenimi Göktürk Üçoluk Doktora Tezi, Fizik Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tekin Dereli Aralık 1989, 116 sayfa- Bu çalışmada dış cebir hesabı ve boyutsal indirgeme yöntemi için bir sembolik cebirsel işlemleme yazılımı genşjirilmiştir. Paket, LlSP'in bir dialekti olan RLISP'te REDUCE dilinin bir geliştirilmesi olarak yazılmıştır. Yazılım hem kullanıcı bakımından hem de teknik boyutta sunulmaktadır. Söz konusu sistem genelleştirilmiş çekim kuramlarında bazı özgün problemlerin çözümünde kullanılmıştır. Bu problemlerin ilki değiştirilmiş çift öz-eşlenik alan denklemlerinin, durağan, eksenel bakışımlı bir metrik için ve sıfır ol mayan bir burulma eki ile indirgendiği biçimin elde edilmesidir, ikincisi, D = 5 boyutta, genelleştirilmiş bir kütle çekim kuramının Kaluza-Klein boyutsal indirgenimidir. Üçüncüsü, sonuç topolojinin M* X S3 olduğunun varsayıldığı, boyutsal olarak D = 7'ye sürdürülmüş Euler eyleminin boyutsal mdirgeniminin gerçekleştirilmesidir. Sonuçta Yang-Müls alan larının kendi kendileri ile etkileşimlerini betimleyen terimler gözlenmiştir. Bilinen RF2 türü etkileşmelere ek olarak yeni RFZ türü etkileşim terimleri elde edilmiş, bunların ne oldukları açık olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Exterior Calculus Package for REDUCE and Dimensional Reduction of Generalised Theories of Gravity Göktürk Üçoluk Ph. D. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Tekin Dereli December 1989, 116 pages A new symbolic algebraic manipulation software for exterior calculus and the technique of dimensional reduction is developed. The pack is written in RLISP, a dialect of LISP, as an extension to REDUCE. The package is introduced both from user and technical aspects. This system is used in solving some original problems in generalised theories of gravity. The first of these problems is finding the reduced form of the modified double self dual field equations for a stationary, axially symmetric metric with a non-vanishing torsion ansatz. The second is the Kaluza-Klein reduction of a generalised theory of gravity in D = 5 dimensions. The third is The Kaluza-Klein reduction of the dimensonally continued Euler form actions in D = 7 assuming the product topology Af4 x S3. Yang-Mills self interaction terms are found. The new RF3 type coupling terms are explicitly worked out.